Bezienswaardigheden Noorwegen
De belangrijkste bezienswaardigheden van Noorwegen zijn onderverdeeld in drie regio's: Noord-Noorwegen, Midden-Noorwegen en Zuid-Noorwegen. En behalve naar het vasteland, kun je ook naar Spitsbergen reizen.
Bezienswaardigheden Noord-Noorwegen
Finnmark, de meest noordelijke provincie van Noorwegen, is het gebied van de Samen en rendieren, de middernachtzon en het noorderlicht. 's Zomers gaat de zon niet onder, 's winters gaat hij niet op. Wil je meer over de Samen te weten komen, bezoek dan het Saami-dorp Karasjok of het Saami-museum in Rana. Het grootste deel van Noord-Noorwegen ligt boven de poolcirkel. Vanuit de stad Tromsø (met de befaamde ijskathedraal en het Poolmuseum) werden vele Noordpoolexpedities ondernomen en je kunt er hiervandaan naar Svalbard (Spitsbergen). Noord-Noorwegen is tevens het land van uitgestrekte toendra's, watervallen, fjorden en bergen. Rond Rana vind je gletsjergebieden en Grønli, de beroemde kristalgrot met onderaardse waterval. De Lofoten en de Vesterålen zijn onderdeel van de eilandengroep die langs de kust van Noord-Noorwegen liggen. De natuur is er bijzonder mooi en wordt gerekend tot de mooiste van Europa.
# Tromsø
De noordelijkste universiteitsstad ter wereld ontbreekt het niet aan superlatieven: Tromsø is met 2558 km2 wat oppervlakte betreft de grootste stad van Noorwegen, daarnaast is het met 48.000 inwoners de dichtst bevolkte ten noorden van de poolcirkel en ten slotte heeft de stad door de aanwezigheid van de universiteit de laagst gemiddelde leeftijd en zijn er in verhouding nergens zo veel gezellige hotels, restaurants, cafe's, discotheken en nachtclubs in het “parijs van het noorden".
Omdat er voor de kust van Tromsø een paar flinke eilanden liggen, heeft de warme golfstroom niet hetzelfde effect als in andere steden aan de Noorse Westkust. Daarom kan het gebeuren dat de sneeuw tot eind mei blijft liggen, als de midzomernachtzon zich al vertoont, want die schijnt hier van 23 mei t/m 23 juli. Reden genoeg voor de mensen in Tromsø de stoelen buiten te zetten en ook 's avonds laat onder de blote hemel te gaan zitten – desnoods warm ingepakt, want aan het begin van de zomer waait er vaak nog een gure noordenwind.
Bezienswaardigheden in Tromsø
• Het Poolmuseum (Polarmuseet) is ondergebracht in een beschermd gebouw van de douane uit de jaren 1830 en bevindt zich in het oude stadsgedeelte nabij de haven. Er zijn interessante tentoonstellingen over de poolreizigers en de jacht in de poolgebieden.
• Het Tromsø Museum in het Volkspark geeft informatie over de natuurkundige en culturele geschiedenis van Noord-Noorwegen. Ook is er uitgebreide informatie over het verleden en heden van de Saami.
• Het Tromsø stadmuseum in de middeleeuwse vesting Skansen is een aanschouwelijke voorstelling van de geschiedenis van de stad.
• De IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) werd op 19 december 1965 ingewijd door bisschop Monrad Norderva. Het moderne gebouw heeft een glazen 35m hoge gevel. Het gebrandschilderd glasraam werd op 25 juni 1972 ingehuldigd. Het is 23m hoog en heeft een oppervlakte van 140 m². Het bedekt de hele oostelijke wand van de kerk en weegt 140 ton. Het is een werk van Viktor Sparre.
• Met de kabelbaan Fjellheisen kan men naar boven om van een prachtig panorama over de stad en de omgeving te genieten.
# Andenes
Omgeven door een bergwand en sneeuwwitte stranden en onbeschut overgeleverd aan de blauwgroene Noorse zee ligt de hoofdstad van het eiland Andoya. Het walviscentrum organiseert uitstapjes van ruim 4 uur naar het Noorse continentale plat waar 's zomers tot 18 m lange potvissen ronddartelen die zich regelmatig laten verleiden tot een fotosessie.
# Lofoten-eilanden
De eilandengroep de Lofoten zijn één van de populairste bezienswaardigheden van Noorwegen. Jaarlijks komen hier ca 1 miljoen reizigers naar toe. De Lofoten liggen circa 200 km boven de poolcirkel en bestaat uit 7 eilanden met een totale oppervlakte zo groot als de provincie Utrecht. In de zomer schijnt hier 24 uur per dag de zon.
Dat de Lofoten zo populair zijn is niet verwonderlijk. De eilanden worden grotendeels gevormd door steile granieten bergen die uit de Arctische Zee omhoog schieten. Een aantal kleurrijke vissersdorpjes knuffelen de kustlijn en tezamen vormen ze een fotogeniek idyllisch beeld dat toeristen als magneten naar deze streek trekt.
De traditionele rode hutten die ooit gebruikt werden om de jaarlijkse instroom van vissers te huisvesten, zijn omgebouwd tot unieke accommodaties voor reizigers. Bovendien creëert de golfstroom wat wordt geacht het grootste temperatuurverschil te zijn ten opzichte van breedtegraad waar dan ook ter wereld. De zomers zijn hier aangenaam en de winters zijn verrassend mild.
Bezienswaardigheden Midden-Noorwegen
Watersporters en wandelaars kunnen hun hart ophalen in Midden-Noorwegen. Hier bevinden zich vele rivieren waar je kunt vissen, kanoën en raften. Wandelaars zullen hun ogen uitkijken in het Nationale Park Dovrefjell. Niet alleen vanwege het natuurschoon, maar ook om de muskusos te spotten. Dit is de enige plek in Noorwegen waar de dieren voorkomen. Rond de oude pelgrimsstad Trondheim (met 11e eeuwse Dom) vind je voornamelijk akkergebied. Bezienswaardig is ook het op de Werelderfgoedlijst geplaatste mijnstadje Røros.
# Nidarosdomen
De Nidarosdomen wordt gezien als de belangrijkste en oudste heiligdom van Noorwegen, en ligt in Trondheim. De domkerk is in 1152 geopend. Sinds de reformatie is het de kathedraal van de Lutherse bisschoppen van Trondheim of Nidaros.
Koning Olav Haraldsson (Zoon van Harald) werd na zijn dood in 1030 bij de de slag bij Stiklestad begraven bij de Nidelven (de rivier de Nide). Volgens de overlevering is dit de plaats waar het huidige altaar van de Dom staat. 1 jaar en 5 dagen na zijn dood werd de koning heilig verklaard, en sinds die tijd reisden pelgrims naar Nidaros en het graf van de heilige koning.
De bouw van de eerste stenen kerk op het graf van St. Olav begon in ca. 1070, en men neemt aan dat de bouw rond het jaar 1300 voltooid werd. In die tijd zou het de mooiste kerk van het land geweest zijn. De kerk is in de loop der tijd verschillende malen door brand verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Ook is de kerk sterk uitgebreid sinds de eerste eenvoudige kapel die in 1030 gebouwd werd. De huidige kerk is in een periode van 130 jaar (tot 1983) gerestaureerd, waardoor men ook op dit moment nog kan begrijpen wat voor een indruk de kerk moet hebben gemaakt in de middeleeuwen.
In een van de kapellen van de dom worden de Noorse kroonjuwelen bewaard, waaronder de kronen van de koning, koningin en kroonprins.
# Kjerringoy
Kjerringoy is een handelsstadje vol traditie met 15 gebouwen uit de 19de eeuw in een wonderbaarlijk mooi kustlandschap. Je krijgt een goede indruk van het dagelijkse leven van meesters en knechten in een typisch Noord-Noorse handelsplaats van vroeger – en wordt gelijktijdig verplaatst naar de handeling van veel romans van Knut Hamsun (38 km ten noorden van Bodo aan weg 834).
# Saltstraumen
De snelste maalstroom van Noorwegen biedt zelfs van verre een heel bijzonder aanblik. In zes uur tijd worden enorme watermassa's met bijna 40 km/u door de 3 km lange en slechts 150 m brede zee-engte geperst. Vissers waarderen vooral het feit dat hier de grootste zeezalm van Europa zwemt (33 km ten oosten van Bodo).
# Trollfjord
De Trollfjord is een fjord in Noorwegen. Hij ligt in de provincie Nordland op het grondgebied van de gemeente Hadsel in het deel van het eiland Austvågøy, dat deel uitmaakt van de eilandengroep Vesterålen. De fjord kreeg enige beroemdheid door de Slag van de Trollfjord, die in 1880 plaats vond.
De fjord is twee kilometer lang en slechts 100 meter breed aan zijn monding in de Raftsund, de 20 kilometer lange zee-engte tussen de eilanden Hinnøya en Austvågøy. De Trollfjord is van een overweldigende schoonheid. Van juni tot augustus zijn er diverse malen per dag boottochten.
Bezienswaardigheden Zuid-Noorwegen
Nergens vind je zoveel elanden bij elkaar als in het binnenland van Zuid-Noorwegen. Niet voor niets wordt dit gebied 'het rijk der elanden' genoemd. Net als in Oost-Noorwegen wordt in Zuid-Noorwegen veel waarde gehecht aan tradities. Het rijke zeevaartverleden komt tot uiting in de vele herenhuizen aan de zuidkust. Het zuiden heeft mooie stranden, waar je goed kunt watersporten.
# Oslo
Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en met ca 500.000 inwoners tevens de grootste stad van Noorwegen. Het achterland van de stad strekt zicht van de Oslofjord in het zuiden en beboste heuvels in het noorden, die tot meer dan vierhonderd meter boven het water in de fjord omhoog rijzen. Oslo is ruim van opzet en vooral groen.
Oslo is al bijna 1.000 jaar oud en daarmee een van de oudste steden van Noorwegen. De Akershus-vesting die boven de fjord en de haven uittorent is een van de meest opvallende overblijfselen uit het verleden.
Ook elders in de stad zijn sporen te vinden van de middeleeuwse stad, Gamlebyen, die net even ten oosten van het huidige centrum moet hebben gelegen. De huizen in de oude stad waren van hout, en menige brand heeft de stad getroffen. Na de laatste brand is de stad op bevel van koning Christian IV weer opgebouwd, met huizen van steen en vakwerk. De koning noemde de stad Christiania, maar later werd deze naam weer gewijzigd in de oorspronkelijke naam, Oslo.
In het centrum van Oslo ligt de Karl Johans gate, een brede weg met aan het ene uiteinde het koninklijk paleis en aan het andere uiteinde het parlementsgebouw van Noorwegen. Verder zijn er veel mooie en exclusieve winkels te vinden. Hier kun je in de zomer ook heerlijk op het terras zitten, dronken zul jer er alleen nooit worden, want goedkoop is anders.
Wat zeker een bezoek waard is in Oslo is het Vigelandpark beeldenmuseum. De wereld beroemde kunstenaar en beeldhouwer heeft hier het grootste gedeelte van zijn erfenis achtergelaten.
Oslo is niet alleen een hele mooie stad, maar ook erg gezellig. Het uitgaansleven is erg goed, ze weet hier precies wat hot is en wat not. Oslo is rijk aan uitgaanscentra, waarbij vooral het aantal clubs opvalt. Al die gezelligheid en de drankjes zijn echter verre van goedkoop, dus of een dikke portomonee of veel plastic geld!
Tip: Met de Oslo Pass kun je in Oslo zo vaak als je wilt een bus, tram of metro nemen, de meeste musea en bezienswaardigheden bezichtigen, de stadsparkeerplaatsen gebruiken en een minicruise door de haven van Oslo maken. De Oslo Pass is verkrijgbaar via visitoslo.com of bij hotels en toeristenbureaus.
# Holmenkollen
Holmenkollen is naast sportarena ook een grote toeristenattractie. Met ruim een miljoen bezoekers per jaar is het een van de best bezochte attracties van Noorwegen. Met ruim 110 jaar geschiedenis is Holmenkollen de oudste nog in gebruik zijnde springtoren. Vanaf de toren op 60 meter boven de grond, en 417 meter boven zeeniveau heeft men een fantastisch uitzicht over Oslo.
# Fjorden
De fjorden aan de westkust behoren tot de meest bekende en indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld. Ze zijn duizenden jaren geleden ontstaan, doordat ijsmassa's van de bergen in zee gleden. De meegevoerde rotsblokken en aarde maakten de kloven in het kustgebergte steeds breder en dieper.
De bekendste, de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, staan op de Werelderfoedlijst van UNESCO. Daarnaast zijn onder meer de Hardangerfjord, Briksdalgletsjer, Nigardsgletsjer en de Lysefjord met de 600 meter hoge Preekstoelrots een bezoek waard. Wil je je verdiepen in de plaatselijke cultuur, bezoek dan bijvoorbeeld Urnes met zijn staafkerk, de bryggen (hanzehuizen) van Bergen of het geheel in Jugendstil opgetrokken centrum van Ålesund of Gamle Stavanger (het oude centrum van Stavanger). Mooie wandeltochten maak je in het hooggebergte.
# Geirangerfjord
De Geirangerfjord (Noors: Geirangerfjorden) is een fjord in de regio Sunnmøre in het uiterste zuiden van de Noorse provincie Møre og Romsdal. Het is een 15 kilometer lange arm van de Storfjord. In het binnenste van de fjord ligt het kleine Geiranger. De fjord is een van de meest bezochte toeristische attracties in Noorwegen en staat sinds 14 juli 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
# Lysefjord
De Lysefjord is een smalle fjord van zo'n 40 kilometer lang in de buurt van Stavanger. De Lysefjord is een van de bekendere fjorden vanwege een aantal attracties aan de fjord en het feit dat er een toeristische boottocht mogelijk is over de fjord. Onderweg kun je het beroemde rotsplateau de Preekstoel (Preikestolen) van onderaf bewonderen. Een andere mogelijkheid om op de Preekstoel te komen is met de auto. Je kunt vanuit Jossang een wandeling (duur ca 2 uur) maken naar de top van het rotsplateau. Op een mooie zomerse dag is het beslist de moeite waard al bij zonsopgang boven op de preekstoel te zitten en te genieten van het geweldige uitzicht.
# Bryggen (Bergen)
'Bryggen, de oude kade van de stad, herinnert aan de positie van de stad als lid van het Hanzeverbond, dat van de 14de tot de 16de eeuw de handel in Noord-Europa beheerste. Talrijke branden, de laatste in 1955, hebben de prachtige houten huizen van Bryggen in de as gelegd, maar de structuur bleef behouden. Veel van de 58 panden zijn nu in gebruik als atelier'. Zo luidt het lovende rapport van de Unesco over Bryggen.
De Hanzekooplieden bouwden langs de kade hun kantoren, woonhuizen en opslagloodsen. Bryggen vormde een stad binnen de stad. Aan het einde van de 16de eeuw werd het handelsmonopolie verbroken. De Duitsers vertrokken en Noorse handelaren namen hun plaats in. Na de grote stadsbrand in 1702 werd Bryggen nog eenmaal in oude stijl herbouwd.
Vanaf de kade lopen lange, smalle stegen tussen de houten loodsen. Aan weerszijden van deze doorgangen bevinden zich kleine winkels, ateliers, werkplaatsen, kantoren en restaurants. Het Duitse bestuur van de handelspost bepaalde exact de breedte en diepte van de gebouwen. Ook schreef het reglement voor dat de handel moest plaatsvinden aan de voorkant, de opslag aan de achterkant en boven waren de kantoren en slaapzalen.
Het Hanseatisk Museum (Hanzemuseum) is gehuisvest in het best bewaarde vroeg 18de-eeuwse pakhuis. Het is ingericht in de Hanzestijl en toont de onderkomens van een gefortuneerde en een minder succesvolle zakenman.
# Flåmsbana
De Flåmsbana (Flåmspoorweg) is een van de meest specutaire spoortrajecten van de wereld en wordt gerekend tot de meesterwerken van de Noorse ingenieurskunst.
Toen de spoorlijn tussen Oslo en Bergen in gebruik werd genomen in 1909 miste er nog een afslag om goederen te vervoeren van en naar de Sognefjord. Daarom werd in 1920 begonnen met de bouw van Flåmsbana. De opening van de baan was echter pas in 1940. Het 20 km lange traject bestaat uit maar liefst 20 tunnels met een totale lengte van 6 km. Slechts twee van deze tunnels zijn gemaakt met machines, de overige tunnels zijn volledig met de hand uitgegraven.
De Flåmsbana is een van de steilste spoorwegen op normaal spoor. Bijna 80% van het traject heeft een steiging van 5,5%. Het bewijs van de fantastische Noorse ingenieurskunst wordt geleverd in de draaitunnel die als een spiraal in en uit de berg draait; de trein maakt in de berg een draai van 360 graden.
Tegenwoordig is er bijna geen goederenvervoer meer over het spoor. Het aantal reizigers is echter gestegen tot ruim 400.000 per jaar - hiervan zijn de meeste toeristen.
Openingstijden: Aantal vertrekken per dag varierend van 4 in het laagseizoen tot 10 in het hoogseizoen. Reistijd tot Myrdal: ca. 60 minuten.
# Hardangervidda
De Hardangerfjord wordt ook wel de boomgaard van Noorwegen genoemd. Het behaaglijke milde klimaat en de lichte nachten zijn ideale omstandigheden voor fruit en bessen - en bezoekers. De Hardangerfjord is met z'n 124 km lengte en op sommige plaatsen 830 meter diepte een van de bekendste fjorden van Noorwegen - volgens velen is het ook de mooiste.
De Hardangerfjord en de regio Hardanger in het algemeen bieden een breed scala aan activteiten en bezienswaardigheden. Van boottochten over de fjord tot wandelingen over de hoogvlakte Hardangervidda, van bergbeklimmen tot kajakken en fjordraften, van cultuurhistorisch museum tot hoge watervallen; voor iedereen is er wat te beleven.
Bezienswaardigheden Svalbard
De Svalbardeilanden liggen halverwege Noorwegen en de Noordpool. Hier ga je heen voor een echte 'arctische belevenis'. Zo'n 60% van het oppervlak bestaat uit gletsjers, slechts 6% is begroeid. Je vindt er wilde natuur, oude mijnen en bijzondere dieren, zoals de poolvos en de ijsberen. Het grootste eiland is Spitsbergen, in 1596 ontdekt door Willem Barentsz. Longyearbyen is de belangrijkste plaats van de eilandengroep. Tussen de verschillende nederzettingen zijn geen wegen. Al het vervoer gaat per boot, sneeuwmobiel en te voet. Het is gevaarlijk om zomaar een wandeling buiten de nederzettingen te maken, omdat je er ijsberen kunt tegenkomen. De bewoners lopen daarom altijd met een geweer rond. Vanuit Oslo en Tromsø gaan nagenoeg dagelijks directe vluchten naar Longyearben.