Bestemmingen, geografie en klimaat

Europa

Met een oppervlakte van 10,5 miljoen km2 is Europa het op één na kleinste werelddeel. Het maakt deel uit van het Euraziatisch continent en wordt eerder door cultuur dan door geografie gescheiden. De grens tussen de werelddelen wordt gevormd door het Oeralgebergte en de rivier de Oeral, de Kaspische Zee, de Rode Zee en de Dardanellen; in het zuiden wordt Europa van Afrika gescheiden door de Middellandse Zee.

Het Europese landschap wordt gedomineerd door verschillende langgerekte, tertiaire bergketens die zich uitstrekken van de Alpen in Frankrijk tot de Karpaten in Roemenië en 3000 tot 4500 meter hoog zijn. Daarnaast zijn er in Scandinavië en het noorden van Groot Brittannië geologisch oudere en dus meer afgespleten bergen. De meeste Europese berggebieden bestaan uit steile, door gletsjers gevormde bergen (zoals de Matter Horn) en vlakke gletsjerdalen met zeer steile wanden. De Scandinavische kust wordt diep ingesneden door fjorden, door de zee overspoelde trogdalen. De afwatering van Europa geschiedt door talrijke rivieren: Wolga, Donau, Rhône en Rijn.

Tips Europa:


Klimaat Europa

Hoewel Europa over het algemeen een vochtig en gematigd klimaat heeft, bestaan er grote verschillen. Het klimaat in West-Europa wordt bepaald door het relatief warme water van de Atlantische Oceaan (de warme golfstroom). In Rusland daarentegen ligt de gemiddelde wintertemperatuur ver onder het vriespunt. Het uiterste noorden van Europa is boomloos en kent zeer koude winters en zachte zomers. Verder naar het zuiden strekt zich de taiga uit, met vooral in Rusland enorme loof- en naaldwouden. Langs de Atlantische kust van Noord-Spanje tot Noorwegen en IJsland heerst een koel en vochtig, gematigd klimaat. Deze streken hadden ooit gemengde wouden, maar zijn nu grotendeels ontbost. Andere bosgebieden zoals het Zwarte Woud, hebben ernstig te leiden onder de zure regen.

Verder landinwaarts, in Midden- en Oost-Europa, zijn de temperatuurverschillen groter. In het Zuiden ligt een semi-aride gordel en in de hoger gelegen en nattere streken komen veel bossen voor. De drogere gebieden zoals Oekraïne en Zuidwest-Rusland, zijn bedekt met gras begroeide steppen.

Rond de Middellandse Zee zijn de zomers heet en droog en de winters koel en vochtig. Grote delen zijn begroeid met bos en laag struikgewas.