Stedentrip Lissabon
Schitterend gelegen op de noordelijke oever van het estuarium van de rivier de Taag aan de westkust van Portugal ligt Lissabon, de hoofdstad en grootste stad van het land. Ondanks de steeds groeiende moderne buitenwijken, is Lissabon ontsnapt aan de saaiheid van veel Europese steden van gelijke grootte en heeft zij een heel eigen sfeer en voorkomen. Inmiddels staat een stedentrip Lissabon op menig verlanglijstje.
Dat laatste wordt duidelijk uit de fysieke opzet van het stadscentrum, dat na de aardbeving van 1755 volgens een mooie planning werd gebouwd en aan drie zijden door heuvels omringd is, terwijl de vierde zijde open is naar zee. Dit Baixa-gebied. Gecentreerd rond het Rossio-plein en de exclusieve winkels van het Chiado-district, steken af tegen de oudere buurten op de heuvels; de Alfama, nog steeds een doolhof van Moorse straatjes waarboven een prachtig kasteel uittorent en de Barrio Alto, een bekoorlijk gebied dat het hart is van Lissabon uitgaanscentrum.
Verder weg van de zee loopt de Avenida da Liberdade, een brede boulevard met grandioze 19de eeuwse gebouwen, met daarachter het Parque Eduardo VI, het grootste park van centraal Lissabon. Ten westen van de Baixa ligt de wijk Belém, het thuis van het schitterende Manueline Mosteiros dos Jeronimos ('Hiëronymus-klooster'), dat gebouwd werd in 1502 als dank voor de Portugese ontdekkingen, en een samenklontering van monumenten en musea in een ongeëvenaarde omgeving. Lisboetas komen hier om te ontspannen en zijn tevens gezegend met de mogelijkheid om naar de fantastische Atlantische stranden te gaan ten westen van de ontspanningsoorden als Estoril en Cascais, of naar het noordwesten naar de koele groene heuvels rond Sintra.
Torre de Belém
De Torre de Belém, een schitterende mengeling van Portugese Manuel-stijl architectuur met renaissancistische elementen, staat aan de waterkant van Belém, zo'n vijf kilometer van het stadscentrum. Het werd tussen 1514 en 1520 als deel van een groep forten gebouwd, dat als defensief bastion tegen indringers moest dienen en is één van Portugals sterkste nationale symbolen. Het werd in 1983 tot werelderfgoed benoemd.
Neem de tram
Vanaf de rivier ziet Lissabon er uit als een harmonieus geheel van pastelkleurige panden met daarboven de spitsen en koepels van kerken en kloosters. Maar eenmaal in de stad zijn er aanzienlijke verschillen tussen de vier belangrijkste wijken: de bovenstad Bairro Alto, de volkswijk Alfama, de benedenstad Baixa en de voorstad Belem. Een goede manier je te verplaatsen is om tijdens een stedentrip Lissabon de tram te pakken.
Deze rijden in Lissabon sinds begin 19de eeuw en dat is sommige trams nog goed aan te zien. De trams rijden vooral in het zuidelijke deel van de stad. De route van lijn 28 loopt door het oude centrum, lijn 12 maakt een klein rondje door Alfama, de 15 en 18 gaan richting Belém en de 25 doet het westelijke stuk van de 28 door Bairro Alto en Lapa. Naar het fraaie kunstmuseum Gulbenkian en het Expo-terrein kunt u beter de metro nemen.
Vanaf het Comércioplein start overigens de tramtour Colinas de Lisboa. Tijdens deze anderhalf uur durende sigtseeingtour krijgt u uitleg in het Nederlands via een koptelefoon. De route gaat door de Baixa naar het Largo Martim Moniz en in noordoostelijke richting langs de Moorse wijk Mouraria. Vervolgens slingert en kraakt de tram zich een weg omhoog door de smalle straten van Graca.
Daarna vervolgt de tram zijn weg langs de Gracakerk, het Sao Vicenteklooster en duikt dan Alfama in. Deze wijk is een doolhof van smalle straatjes en trappen, waar je de Moorse en middeleeuwen nog proeft. De tram rijdt verder via het Largo das Portas do Sol en langs de kathedraal Sé naar beneden door de Baixa. Aan de overkant gaat het weer omhoog naar de Bairro Alto, een culturele wijk met veel theaters en muziekcafés. De tram keert bij de Estrelakerk en rijdt dan vide Villawijk Lapa en de havenwijk Ribera terug naar Praca Comercio.
Informatie Lissabon
Munteenheid: euro
Taal: Portugees
Tijdsverschil: -1 uur
Klimaat: Lissabon heeft een zeeklimaat met redelijk warme zomers en zachte, maar natte winters. Gemiddelde maximum temperatuur in Lissabon in de zomer is ca 29 graden. (weerbericht Lissabon)
Beste reistijd: mei - juni en september - oktober
Vliegtijd: ca 3 uur (vanaf schiphol)