Informatie Nieuw Zeeland
Hier vindt u informatie en inspiratie voor reizen naar Nieuw Zeeland. Als u naar Nieuw Zeeland gaat denk dan niet dat Nieuw-Zeeland 'ergens bij Australië ligt'. Allereerst worden beide landen nog altijd gescheiden door twee vlieguren en bovendien neemt de rivaliteit tussen de twee volken, al is deze niet altijd gemeend, steeds vreemdere vormen aan. Een rondreis Nieuw Zeeland wordt vaak gecombineerd met Australië.
Praktische informatie Nieuw Zeeland
Hoofdstad: Wellington
Taal: Engels en Maori
Staatsvorm: Parlementaire monarchie
Visum: U krijgt een visum bij aankomst in Nieuw Zeeland
Religie: Christelijk (56%)
Tijdsverschil: +10 tot 12 uur
Munteenheid: Nieuw-Zeelandse dollar
Beste reistijd: november tot april (weersverwachting Nieuw Zeeland)
Informatie en inspiratie voor reizen naar Nieuw Zeeland
Er wonen zo'n 4 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland, waarvan ongeveer 75% van Europese afkomst is. De overgrote meerderheid is afkomstig uit Engeland en de band met Engeland is nog altijd sterk. Het Nieuw Zeelandse Engels lijkt veel meer op het Europese Engels dan het Australisch of het Amerikaans. De Kiwi's (zoals zij zich zelf graag noemen) voelen zich dan ook cultureel superieur aan de in hun ogen vrij boerse Australiërs. De nationale sport van Nieuw-Zeeland is rugby. Daarnaast zijn Nieuw Zeelanders enorme zeilliefhebbers en winnen zij vaak grote zeilwedstrijden als de Whitbread Race of de America's Cup. In hun vrije tijd zijn Nieuw Zeelanders graag actief bezig in de 'Great Outdoors'. De Maori's, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Zeeland, vormen 15% van de bevolking. Daarnaast zijn er vooral de laatste jaren veel Aziaten en immigranten uit de Pacific komen wonen, die ieder zo'n 5% van de bevolking uitmaken.
In Nieuw-Zeeland wordt zowel Engels als Maori gesproken. De Maoritaal, welke overeenkomsten vertoont met Polynesische talen en enkele dialecten in Indonesië, is minstens zo belangrijk als het Engels, daar de Maori's een gelijkwaardige plaats in de maatschappij innemen (in tegenstelling tot de aboriginals in Australië bijvoorbeeld). Veel plaatsnamen komen rechtstreeks uit de Maoritaal, vooral op het Noordereiland zult u dit veelvuldig bemerken. Ook op televisie zijn er vele programma's in het Maori. Met Engels kunt u echter prima uit de voeten, ook de Maori's beheersen het Engels uitstekend.
Rondreis Nieuw Zeeland: Milford Sound
Bezienswaardigheden Nieuw Zeeland
De meeste toeristen maken tijdens een vakantie Nieuw Zeeland een rondreis over zowel het Noorder- als het Zuidereiland. Meestal start de rondreis in Auckland op het Noordereiland of Christchurch op het Zuidereiland. Hieronder vindt u een aantal van de mooiste bezienswaardigheden die Australie te bieden heeft.
Rondreis Nieuw Zeeland - bezienswaardigheden Noordereiland
1. Auckland
Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland met ongeveer 1 miljoen inwoners. Een stad die omringd wordt door water en vulkanische bergen waar altijd veel te zien en te doen is. Het commerciële hart van Auckland loopt van Queen Elizabeth II Square tot aan de Ferry Building bij de waterkant. Ten oosten hiervan vind je Albert Park een populaire plaats onder studenten om te lunchen. Een bezoek aan het Auckland museum is zeker de moeite waard, met een grote verzameling over de Maori en andere volken in de South Pacific. Andere bezienswaardigheden zijn natuurlijk de historische gebouwen uit de koloniale tijd van de Engelsen, Kelly Tariton`s Underwater World (met haaien) en de prachtige oude wijk Parnell met restaurants, kunstgaleries en oude huizen en winkels. Verder is Auckland bekend vanwege de stranden en de Mount Eden, een vulkanische berg waarvan je een prachtig uitzicht over de stad hebt.
2. Rotorua
De kleine plaats die bekend is vanwege de vulkanische aktiviteiten, hete mineraalbaden, poelen met kokende modder en geisers waar plotseling water uit omhoog kan spuiten. Een prachtige omgeving, die uitnodigt om prachtige wandelingen te maken in deze ruige omgeving. Ook kun je hier kennis maken met de Maori cultuur. Whakarewarewa (kortweg Whaka), is de bekendste plaats waar je een heet bad kunt nemen en kijken naar de meest spectaculaire geiser: Pohutu (dit is Maori voor explosie). Als je wandelingen gaat maken, raden we je aan op de paden te blijven, aangezien overal in de omgeving van Rotorua gebieden zijn waar de bodem hol is en er heet water.
3. Napier
Napier is een fascinerende plaats met een warm klimaat, prachtige architectuur en een vriendelijke bevolking. Na een aardbeving en een hevige brand in 1931 werd besloten de hele stad op te bouwen in dezelfde stijl: Art Deco, wat een straatbeeld oplevert dat uniek is in de wereld. Loop daarom zeker langs the Provincial Hotel, Ju Ju`s café, de ASB bank, de Gaiety de Luxe Cinema en het Masonic Hotel. Langs de kust loop de Marine Parade met een marine park en prachtige tuinen.
4. Wellington
Wellington, de stad die in het zuiden van het Noordereiland ligt, is de plaats waar de regering van Nieuw-Zeeland zetelt. Het is een levendige stad waar veel te zien en te doen is. Indrukwekkende gebouwen als The Beehive, the Parliament, the Old Governement Building, het National Library en Old St Paul`s Church zijn een bezoek waard. Verder zijn er diverse musea, waaronder het interessante National Museum & art Gallery en kun je met een kabelbaan naar Kelburn waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. In de Wellington Zoo kun je tussen 10.00 en 16.00 Kiwi vogels kunt zien. De hele stad straalt een romantische oud Engelse sfeer uit.
Rondreis Nieuw Zeeland - bezienswaardigheden Zuidereiland
5. Kaikoura
Bij dit kleine dorp, omgeven door een prachtige natuur, ligt de Mount Lyford ski piste waar je in de winter (Nederlandse zomer kunt skiën). De grote attractie hier zijn echter de walvissen en dolfijnen. Verschillende bedrijven bij het station bieden tochten aan om te zwemmen met dolfijnen of met de boot op zoek te gaan naar de reusachtige potvis of de sierlijke bultrug; een imponerend gezicht. Ook kun je een boottocht maken om de machtige Albatros van dichtbij te bekijken. Dit dier leeft zijn hele leven op zee en komt alleen aan land om te jongen. Het strand is in de zomer ook zonder dolfijnen heerlijk om even uit te rusten.
6. Queenstown
De stad, gelegen aan de rand van het prachtige Lake Wakatipu is zondermeer een van de mooiste gelegen steden ter wereld. In de winter kun je er fantastisch skiën, terwijl in de zomer activiteiten als wildwater varen, bungee jumpen, parapenten en parachute springen op het programma (kunnen) staan. Een stad die bruist van de activiteiten! Met de skyline Gondola kom je op een uitzichtpunt waar je uren kunt blijven kijken. Minder spannende activiteiten, maar met zeker net zo`n mooie uitzichten kun je ook doen in Queenstown, verschillende wandelpaden markeren de route naar prachtige gebieden.
7. Greymouth
Het kleine stadje met een lange geschiedenis van goud zoeken straalt nog steeds de sfeer van een oud mijnstadje uit. Een wandeling over de kade van Cobden Bridge naar Blake town is de moeite waard. Ook de vijf uur durende Point Elizabeth Track die door het Rapahoe Range Scenic Reserve loopt komt langs plaatsen waar je herinnert wordt aan de mijn cultuur.
8. Christchurch
De gemoedelijke Victoriaanse stad met prachtige parken, botanische tuinen en schitterende kerken heeft verschillende interessante musea en Art Galleries. Een stad die ideaal is om per fiets te ontdekken. De kathedraal op Cathedral Square kan bezichtigd en beklommen worden. De Engelse sfeer zorgt ervoor dat het de plaats is om te genieten van het de laatste dagen in Nieuw Zeeland en je laatste souveniers te kopen.
Geschiedenis Nieuw Zeeland
De eerste bewoners van Nieuw Zeeland waren de Maori's, een Polynesisch volk dat het land rond het jaar 800 vanuit de Pacific bereikte. Volgens oude legendes werd deze expeditie geleid door een zekere Kupe, die bekend staat als de stamvader van het Maori volk. In de jaren daarna volgden verschillende immigratiegolven en verspreidden de Maori's zich over het hele land. De Maori's waren verdeeld in stammen, die elkaar fel bestreden in onderlinge oorlogen. De krijgscultuur was dan ook bijzonder belangrijk. De Maori's hebben een complexe religie, waarin voorouderverering, verschillende goden, priesters en rituelen een belangrijke plaats innemen. De gemeenschapshuizen die als ontmoetingsplaatsen dienden (en soms nog dienen) waren schitterend gedecoreerd en beschilderd met levendige geometrische patronen. Een zelfde soort patronen werd gebruikt in tatoeages. Met name de hogere klassen hadden tatoeages over hun hele gezicht en ook vaak op andere delen van het lichaam.
In 1642 werd Nieuw Zeeland voor het eerst gezien door een Europeaan, namelijk de Nederlander Abel Tasman, die het nieuwe land Nieuw Zeeland noemde. James Cook was in 1769 de eerste Europeaan die Nieuw Zeeland uitgebreid verkende, en hij claimde het land voor de Britse Kroon. Pas in het begin van de 19e eeuw kwamen de eerste permanente Europese bewoners, die het Christendom en vuurwapens introduceerden bij de Maori's. De vuurwapens hadden desastreuze effecten bij de traditionele stammenoorlogen en het Christendom tastte oude tradities en de eigenwaarde van de Maori's sterk aan. Dit alles gecombineerd met de introductie van Europese ziektes had een sterke afname van de Maori bevolking tot gevolg. Om de verhouding tussen de Maori's en de Europeanen goed te regelen werd er in 1840 een verdrag opgesteld, waarbij de Maori's de Britse Kroon als het hoogste gezag erkenden in ruil voor volledige burgerrechten en erkenning van hun eigendomsrechten op het land. Dit verdrag wordt gezien als het ontstaan van de moderne staat Nieuw Zeeland. De uitvoering van het verdrag liet echter veel te wensen over en de verhouding tussen Maori's en Paheka's (de Maori naam voor Europeanen) verslechterde, culminerend in gewapende opstanden (de Maori Wars) rond 1860. Deze opstanden werden gewelddadig de kop ingedrukt en het gevolg was dat de Maori's steeds meer een onderdrukte minderheid werden en Nieuw Zeeland vrijwel geheel Europees van karakter werd.
Nieuw Zeeland heeft zich daarna ontwikkeld tot een modern westers land met een hoge levensstandaard. De economie is voornamelijk agrarisch georiënteerd, met als belangrijkste exportproducten vlees, melkproducten, vis, fruit (o.a. kiwi's) en groenten. Internationaal heeft Nieuw-Zeeland zich geprofileerd als milieubewust en sterk tegen kernenergie, zoals tijdens de protesten tegen de Frans kernproeven op Mururoa, met als gevolg de aanslag op het Greenpeace schip Rainbow Warrior in de haven van Auckland. De laatste jaren laten een sterke versterking zien van het Maori zelfbewustzijn en een herontdekking van oude Maori tradities, zelfs door Europese Nieuw Zeelanders.
Boek hier voordelig je hotel of hostel in
Nieuw Zeeland!
- Geen reserveringskosten!
- Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
- Beste prijsgarantie!