Informatie Australië
Op vakantie naar Australië? Hier vindt u informatie en inspiratie voor voor reizen naar Australie. Australië is behalve één van de oudste landmassa's, ook het platste en kleinste continent ter wereld. Australië is ongeveer 240 maal zo groot als Nederland. Het land heeft ruim negentien miljoen inwoners, wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 2,3 mensen per vierkante kilometer (in Nederland zijn dit er 443). Dit cijfer geeft een vertekend beeld, omdat 70% van de bevolking in de tien grote steden woont.
Praktische informatie Australië
Hoofdstad: Canberra
Staatsvorm: Parlementaire monarchie
Taal: Engels
Visum: Voor een vakantie in Australië is een visum vereist.
Religie: Christelijk (64%)
Munteenheid: Austalische dollar (AUD)
Tijdsverschil: UTC + 8 tot 10 uur
Beste reistijd: november tot maart (weersverwachting Australië)
Informatie en inspiratie voor reizen naar Australië
Geschiedenis Australie
De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, hadden een nomadische cultuur, gebaseerd op de jacht en het verzamelen van voedsel. Ze beschikten over vele mondeling overgeleverde tradities, rituelen en ceremonieën en de daaraan gekoppelde abstracte kunstvormen. Deze cultuur wordt tot op de dag van vandaag in stand gehouden.
In de 16de en 17de eeuw hadden Portugal, Spanje en Nederland allemaal interesse in de handel met Azië. De vele zeereizen en ontdekkingstochten die in die tijd werden ondernomen hebben geleid tot de ontdekking van Australië door de Europeanen. In het jaar 1606 zeilde de Spaanse zeevaarder, Luis Vaez de Torres, door de zeestraat tussen Papua Nieuw Guinea en Australië en nog tijdens hetzelfde jaar legde een Nederlands schip aan bij Cape York en betraden voor het eerst in de geschiedenis Europeanen de Australische bodem. In het jaar 1642 ontdekte de Hollander Abel Tasman 'Tasmanië', dat hij 'van Diemen's land' noemde. De oostkust van Australië werd op 20 april 1770 ontdekt door James Cook, kapitein bij de Britse Koninklijke Marine. Negen dagen later ging hij aan land in een inham die hij 'Botany Bay' noemde, naar de grote verscheidenheid aan botanische specimen welke door het gezelschap verzameld werden.
Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog ging Engeland op zoek naar een nieuw land om haar strafkolonies te vestigen. In mei 1787 verliet een vloot van 11 schepen, onder leiding van kapitein Arthur Philips, Engeland. Philips zou later de eerste gouverneur van de kolonie van New South Wales worden. De vloot kwam op 18 januari 1788 in Botany Bay aan, met 1530 mensen aan boord, waaronder 736 gevangenen. Acht dagen later (nu gevierd als Australia Day) werd de kolonie een paar kilometer naar het noorden verplaatst, naar Port Jackson, vanwege het betere drinkwater en de betere grond. Tegenwoordig vindt men hier de grootste stad van Australië: Sydney.
De eerste kolonie werd gesticht in het jaar 1803 in Hobart, Tasmanië en vele anderen zouden nog volgen. Aan de Brisbane River (Queensland) werd een kolonie opgericht in 1824. De Swan river (West Australië) was in 1829 aan de beurt. Ook aan de Port Philip Bay (Victoria) en Gulf St Vincent (Zuid Australië) werden kolonieën gesticht in respectievelijk 1835 en 1836. De transporten van gevangenen vanuit Engeland naar New South Wales werden stopgezet in 1840, naar Tasmanië in 1853, maar pas in het jaar 1868 kwam er een eind aan alle transporten naar West-Australië.
Vanaf 1850 ging het immigratiecijfer met sprongen omhoog, veel mensen kwamen nu naar Australië om hun geluk te beproeven, op zoek naar goud en/of een leven op het land als veehouder of boer. Met de nieuwe slag immigranten bleef een groeiend inwoneraantal en economische groei niet uit. Daardoor werd zelfbestuur onvermijdelijk. De federatie van de zes Kolonieën werd op 1 januari uitgeroepen onder de naam 'Commonwealth of Australia'.
###p
Boek hier voordelig je hotel of hostel in Australië!
- Geen reserveringskosten!
- Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
- Beste prijsgarantie!