Tips weekendje Overijssel
Boek hier een voordelig weekendje Overijssel!
- Geen reserveringskosten!
- Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
- Beste prijsgarantie!
Overijssel is een van de meest onderschatte provincies. Overijssel heeft prachtige bezienswaardigheden en een rijk verleden met Oude Hanzesteden zoals Deventer en Kampen. Maar Overijssel kent ook zeer fraaie natuurgebieden, zoals de Sallandse Heuvelrug en De Weerribben. En mooie plaatsjes zijn er te over Ootmarsum, Delden en Giethoorn, terwijl uw kinderen hun hart kunnen ophalen in Ponypark Slagharen of Hellendoorn. Varen, fietsen, oude Hanzesteden bezoeken, theatervoorstellingen en markten; er is volop vertier in Overijssel. Maak bijvoorbeeld een fietstocht door Twente en Salland langs oude watermolens en kastelen. In Salland bevindt zich één van de grootste aaneengesloten natuurreservaten die ons land rijk is, namelijk de Sallandse Heuvelrug, bekend om zijn korhoenders. En langs de IJssel liggen de steden Zwolle en Deventer, die ook zeker een bezoekje waard zijn. Of maak een historische wandeling van 'Mars tot Markt' door de Hanzestad Ommen, gelegen in het Overijsselse Vechtdal. Kortom een weekendje Overijssel biedt veel meer dan je op het eerste gezicht misschien zou denken.
Handige links:
Kaart van Overijssel
Tips: Wat zijn de leukste bezienswaardigheden voor een weekendje Overijssel?
Zwolle
Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, ontstond in de 8e eeuw als een kleine nederzetting op een zandrug tussen het Zwarte Water en de Vecht. Een ideale plek voor een handelstad. In 1407 trad Zwolle toe tot het Hanzeverbond. Dat luidde een periode van enorme welvaart in. Getuigen van die 'gouden tijd' zijn nog over al in de binnenstad aanwezig: rijke woonhuizen, grote kerken en imposante kloosters. De oude vestingstad werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog voorzien van nieuwe bastions en bolwerken. Lees verder .....
Kampen
In het langgerekte centrum van dit oude handelstadje stadje staan 500 panden op de monumentenlijst. De toegang tot Kampen wordt nog altijd bewaakt door 3 stadspoorten. Aan de rand van de binnenstad springt de Boven- of Sint-Nicolaaskerk meteen in het oog.
Ommen
Ooit was Ommen een welvarende handelsstad. Dat was te danken aan de ligging aan de Vecht. Tegenwoordig is deze oude Hanzestad voornamelijk een toeristenbestemming. De Regge en de Vecht nodigen uit tot het maken van een vaartochtje, waarbij de stuw van Vilsteren niet mag worden overgeslagen. Voor de vissen is een speciale trap langs de stuw aangelegd. In Boswachterij Ommen voeren wandel- en fietstochten langs vennetjes en prachtige heidevelden. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is één van de bezienswaardigheden in Ommen die zeker de moeite waard is. In tientallen opstellingen en met behulp van 150.000 tinnen figuurtjes worden verschillende historische gebeurtenissen getoond.
Deventer
De oude Hanzestad Deventer heeft één van de mooiste rivierfronten van ons land. Daarachter ligt een gezellige binnenstad met op sommige plaatsen nog het middeleeuwse stratenpatroon. De toren vlak bij de rivier hoort bij de Grote of Lebuïnuskerk, waar bezoekers de crypte en de wandschildering kunnen bekijken. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Deventer is het jaarlijkse Dickens Festijn. Daarnaast geniet de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer ook nationale bekendheid. Lees verder .....
Giethoorn
Als er één dorp aanspraak kan maken op de titel 'leukste dorp van Nederland', dan is het misschien wel het schattige Giethoorn. Het bestaat uit een kanaal waarlangs talloze boederij-achtige huisjes staan. In een aantal van deze huisjes zitten interessant, soms hele kleine musea. U kunt tijdens een weekendje Giethoorn het dorp zowel per boot, te voet of op de fiets bezichtigen. In Giethoorn kunt u op verschillende plaatsen zgn. fluisterbootjes huren, die worden door een elektromotor aangedreven. En als u in Giethoorn bent moet u zeker even een bezoek brengen aan het nabijgelegen natuurgebieden "De Wieden" & "De Weerribben". Lees verder ....
Nationaal Park Dwingelderveld
Het in 1991 opgerichte Nationaal Park Dwingelderveld, dat jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers trekt, is het grootste natte heidegebied van Europa. Het ruim 3700 hectare grote gebied ligt in het groene ZuidwestDrenthe. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af, waardoor de plantengroei en het dierenleven zeer gevarieerd zijn. In de heide en de bossen liggen meer dan zestig schitterende vennen. Ze bestaan niet alleen uit water, maar kennen ook een unieke begroeiing met talrijke hoogveenplanten. De afwisselende natuur biedt plaats aan honderden planten- en diersoorten, waarvan er vele in ons land bedreigd zijn. Sommige zeldzame vlinders en libellen zijn afhankelijk van het hoogveen in het park. Het grootste deel van de bossen is in de 19e eeuw aangelegd op heide en stuifzand.
Landgoederen van Olst
Ten noorden van Deventer liggen de plaatsjes Olst, Den Nul en Wijhe. De IJsseldijk leent zich uitstekend voor een mooie fietstocht. Wandelaars kunnen terecht op de vele fraaie landgoederen. Landgoed De Haere (ten oosten van de weg Deventer-Olst) bestaat uit loofbos, akkers, weilanden en een te bezoeken bunker. Prachtig bezienswaardigheden zijn ook Groot Hoenlo (met kasteel), Het Wijnbergen, De Hei, Spijkerbosch en Boxbergen. Tussen Wijhe en Olst, in een binnenbocht van de IJssel, ligt het waardevolle natuurgebied De Duursche Waarden. Hier krijgt de rivier weer de vrije loop en worden de uiterwaarden in de oorspronkelijke staat hersteld, met een groot wilgenbos en talrijke planten- en vogelsoorten. Hier grazen onder meer Schotse hooglanders en ijslanders. Een wandelpad, dat ook geschikt is voor rolstoelen, neemt de bezoeker mee door het rivierenlandschap. Het Museum IJssellinie bestaat voornamelijk uit bunkers en andere objecten die tijdens de Koude Oorlog rond de stuw aan de IJssel bij Olst werden gebouwd.
Meer informatie over toerisme en bezienswaardigheden in Overijssel vind je op: www.overijssel.nl