Weekendje Limburg
Boek hier een voordelig weekendje Limburg!
- Geen reserveringskosten!
- Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
- Beste prijsgarantie!
Wat zijn de leukste bezienswaardigheden voor een weekendje Limburg? Het historierijke Limburg staat vol mooie dorpen en steden met romaanse en gotische kerken en het landschap is verfraaid met vakwerkhuizen, gesloten hoeven, watermolens en kastelen. De Kroon van dit alles draagt de hoofdstad Maastricht met zijn oude binnenstad, basilieken, rivier en Bonnefantenmuseum. Maar ook plaatsen zoals Venlo, Valkenburg, Gulpen en Vaals zijn een bezoekje meer dan waard.
Handige links:
Kaart van Limburg
Tips: Wat zijn de leukste bezienswaardigheden voor een weekendje Limburg?
Maastricht
Maastricht is een gezellige stad met een levendig straatbeeld. Studenten, winkelende mensen, volle terrasjes en talloze retaurants en cafés zorgen voor een bijna Bourgondische sfeer. Favoriet zijn het Vrijthof en het Onze-Lieve-Vrouweplein. Hoewel Maastricht de hoofdstad van de provincie Limburg is, is hier bijna alles anders dan in de rest van Nederland. Kortom een weekendje Maastricht is echt meer dan de moeite waard. Lees verder .....
Valkenburg
Het oude vestingsplaatsje Valkenburg is zeer in trek voor een weekendje weg. Naast bezienswaardigheden als de stadspoorten, de 13de eeuwse romaanse kerk en de 12de eeuwse kasteelruïne, zijn er attracties als een casino, de Catacomben, de fluwelen Grot, de Gemeentegrot (een mergelmijn uit de Romeinse tijd), een kabel/rodelbaan, de prehistorische Monstergrot, de Steenkolenmijn en Thermae 2000. Lees verder ......
Thermae 2000
Op de top van de Cauberg in Zuid-Limburg ligt Thermae 2000. Een unieke locatie waar de bezoeker te midden van een rustgevend (heuvel)landschap heerlijk kan ontspannen. Optimaal genieten van wat moeder aarde zorgzaam bewaarde; warm mineraalrijk thermaal water. Een weldaad voor lichaam en geest. Bij de toegangsprijs is het gebruik van de thermale baden, whirlpools, whirlbanken en sauna's inbegrepen. Dagelijks worden diverse activiteiten georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen.
Roermond
Roermond is altijd een belangrijk bestuurscentrum geweest. Vooral bisschoppen hebben in de stad hun sporen nagelaten. Het oudste godshuis is de Munsterkerk uit de 13e eeuw. Onder de koepel ligt het praalgraf van graaf Gerard van Gelder en zijn vrouw, de stichters van de abdij. De gotische Sint-Christoffelkathedraal was de bisschopskerk van Roermond. Boven op de toren staat een met bladgoud bedekt beeld van Sint Christoffel. Verder speelt water van oudsher een belangrijke rol. Op de plaats waar de Roer en de Maas samenvloeiden, ontstond een levendige handel. Tegenwoordig ligt Roermond in een groot watersportgebied.
Rondom Roermond
In het Maasgebied rond Roermond liggen idyllische dorpjes als Heel, Grathem, Baexem en Heythuysen. Dit zijn de startpunten van een aantal mooie, gemarkeerde wandelroutes door een gebied dat rijk is aan natuurschoon en waar nog veel van het verleden zichtbaar is. Heythuysen, een typische plattelandsgemeente met veel groen en open gebied, ligt op de grens van het Peelrandgebied en de westehijke Maasoever. Het landschap wordt gekarakteriseerd als een overgangsgebied tussen het Maasdal en de Groote Peel. In de directe omgeving liggen fraaie natuurgebieden zoals het Leudal en de Beijlshof.
Heerlen
In de Romeinse tijd liepen door Zuid-Limburg verschillende hoofdwegen, die steden als Parijs, Keulen, Tongeren en Trier met elkaar verbonden. Op de plaats van het huidige Heerlen lag een belangrijk kruispunt, waaraan zich de nederzetting en legerplaats Coriovallum vormde. Een granieten zuil op het Raadhuisplein markeert het kruispunt. Eén van de belangrijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd is een complex warmwaterbronnen, dat in 1940 door een boer werd ontdekt. De fundamenten van het badhuis zijn nu geconserveerd en overdekt met een groot dak. In dit Thermenmuseum krijgt de bezoeker een ruim inzicht in de fundamenten en de manier waarop een badhuis werkte. Ook wordt iets verteld over het dagelijkse leven in de Romeinse nederzettingen. Van het oorspronkelijke dorpje Heerlen anno 1900 is door de mijnbouw maar weinig overgebleven. Van de twaalf mijnen die Zuid-Limburg telde, lagen er liefst elf in en om Heerlen. Na de sluiting van de mijnen vestigden zich enkele grote kantoren in Heerlen, dat het uiterlijk kreeg van een grote stad met veel groen. De Pancratiuskerk stamt nog uit het oude Heerlen.
Kerkrade
Ook Kerkrade is een voormalige mijnstad. In het museum Industrion komt de mijnbouw aan bod. Kerkrade is onverbrekelijk verbonden met Rolduc, het grootste bewaard gebleven kloostercomplex van Nederland. De geschiedenis van Rolduc gaat terug tot het begin van de 12e eeuw; uit die tijd is de crypte overgebleven. In Kerkrade bevindt zich ook een botanische tuin, met een bezoekerscentrum en educatief kassencomplex.
Landgraaf
Landgraaf is sinds 1983 een gemeente, gevormd uit drie kernene Ubach over Worms bestaat uit diverse mijnwerkersdorpen, waar de bezoeker kan zien hoe mijnwerkers leefden. Veel voormalige bedrijfsterreinen en steenbergen zijn nu groene woonen recreatiegebieden. De afvalberg van de Wilhelminamijn is prima geschikt voor wandelingen en biedt een uitzicht over de natuur en het landschap. Ook de autobioscoop en Snowworld zijn aangelegd op oude bedrijfsterreinen. Pinkpop is ongetwijfeld een van de belangrijkste evenementen die hier georganiseerd worden.
Nationaal Park De Grote Peel
Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt het Nationaal Park De Groote Peel. Dit is een ongerept natuurgebied van 1500 hectare, waar de rust en weidsheid herinneren aan het vroegere veen. In de Groote Peel kunnen vier verschillende landschapstypen onderscheiden worden. Water en moeras zijn bij de turfafgravingen op verschillende plekken ontstaan. Kokmeeuwen maken dankbaar gebruik van de peelpuisten om daar hun nesten op te bouwen. Peelpuisten zijn dode boomstronken die onder het veenmos terecht waren gekomen en bij het turfsteken weer tevoorschijn kwamen. In het gebied waar het veen bijna helemaal is weggegraven, zijn nu uitgestrekte vlakten met het alles overheersende pijpenstrootje ontstaan. Meer informatie ....