Weekendje Berlijn
Bezienswaardigheden, tips en aanbiedingen
Een weekendje Berlijn? Hier vindt u informatie, tips, hoogtepunten, de belangrijkste bezienswaardigheden en het weer in Berlijn. Heden ten dage is Berlijn één van de meest bruisende steden van Europa. Voor zowel jong als oud is er in Berlijn meer dan genoeg te beleven.
Informatie Berlijn
Taal: Duits
Klimaat: Berlijn ligt in het overgangsgebied tussen land- en zeeklimaat met gemiddeld koudere winters en warmere zomers dan in Nederland. Gemiddelde maximum temperatuur in Berlijn in de zomer is ca 24 graden, maar kan gemakkelijk oplopen naar meer dan 30 graden in juli en augustus. (weersverwachting Berlijn)
Beste reistijd Berlijn: gehele jaar, meest aangenaam in het voorjaar.
Reistijd: vliegtuig: ca 1 u en 15 min (vanaf schiphol), auto: ca 6 uur (vanaf Utrecht) en trein: ca 6 u en 20 min. (vanaf Amsterdam CS)
Berlijn wordt voor het eerst vermeld in de 13e eeuw en is altijd het middelpunt geweest. Het was de hoofdstad van Pruisen (van 1701-1918), van het Duitse Rijk (1871-1918), van de Weimarrepubliek (1919-1933) en van het Derde Rijk (1933-1945). Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad verdeeld: Oost-Berlijn werd de hoofdstad van de DDR, terwijl West-Berlijn van 1961-1989 werd dichtgemetseld met de Berlijnse Muur. Na de eenwording in 1990 is de stad weer hoofdstad van Duitsland geworden. Zij is uit haar donkere verleden verrezen om één van de meest vibrerende, moderne en op de toekomst gerichte cultuurcentra van Europa te worden.
Alle voormalige dynastieën van Berlijn hebben hun stempel op de stad gedrukt en er is dus een overdaad aan architectuur uit uiteenlopende perioden. Tot de bezienswaardigheden daarvan behoren het gerestaureerde Schloss Charlottenburg, de Brandenburger Tor, en het Bundeskanzleramt, de zetel van de Duitse kanselier en één van de mooiste voorbeelden van moderne architectuur. De Reichstag is de traditionele zetel van het Duitse Parlement. De Reichstag werd in de jaren negentig door de Britse architect Norman Foster verbouwd en heeft nu een glazen koepel boven de vergaderzaal, waar het publiek vrij naar binnen kan en een prachtig uitzicht over de stad heeft. Unter den Linden, een grote laan met bomen van de Branderburger Tor tot de plek waar vroeger het Berliner Stadtschloss stond, was ooit de belangrijkste promenade van Berlijn. Veel klassieke gebouwen staan langs deze laan en enkele afdelingen van de Humboldt-Universität zijn hier gevestigd.
Het hedendaagse Berlijn
Het hedendaagse Berlijn is echter nog altijd volop in ontwikkeling. Belangrijke monumenten als Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor worden afgewisseld met indrukwekkende moderne gebouwen. Aan de belangrijkste winkelstraat in het centrum van Berlijn, de Kurfürstendamm tref je het warenhuis KaDeWe, een must voor de echte winkelliefhebber!
Ruim 150 musea
Berlijn kan bogen op ruim 150 musea, met uiteenlopende onderwerpen zoals klassieke en hedendaagse kunst, het oude Egypte, het Berlijnse verleden, Bauhaus, de Joodse cultuur, erotica, de oude Griekse achitectuur, natuurlijke historie en de Indiaanse kunst, naast Checkpoint Charlie en het gedenkteken van de Berliner Mauer. De musea op het museumeiland staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Goedkoop door Berlijn reizen en met korting naar veel bezienswaardigheden!
Erg handig is de WelcomeCard, met name als u met uw kinderen (6-14 jaar) reist. Op de WelcomeCard kan een volwassene + 3 kinderen tussen de 2 tot 6 dagen gebruik maken van het openbaar vervoer per bus en metro in Berlijn en Potsdam én in de bussen van en naar het vliegveld Tegel. Daarnaast krijgt u tot 50 % korting op veel bezienswaardigheden in Berlijn. Voordat u de attracties wil gaan bezoeken let u dan goed op wat de openingstijden zijn. Niet alle attracties zijn bijvoorbeeld op maandag open en sommige zijn ook niet het hele jaar door open.
Bezienswaardigheden Berlijn
In Berlijn is alles in beweging. De val van de muur en de hereniging van Oost- en West- Duitsland waren het startsein voor hectische verniewingen. Bijna drie decennia later is Berlijn weer één van de meest levendige en opwindende hoofdsteden van Europa. Vanaf de jaren '90 zijn de attracties n het voormalige oosten en westen van de stad (de musea, de wereldberoemde concertpodia en de fantastische winkelstraten) grondig gerenoveerd. Daarnaast is een groot aantal 21e-eeuw bouwwerken verrezen, waarvan de meest indrukwekkende toch wel die op het geheel vernieuwde Postdamer Platz is. Het moderne Berlijn, met zijn opvallende, hypermoderne architectuur, ziet er na tientallen jaren verdeeld te zijn geweest uit als een spiksplinternieuwe stad.
Het hedendaagse Berlijn is echter nog altijd volop in ontwikkeling. Belangrijke monumenten als Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor worden afgewisseld met indrukwekkende moderne gebouwen. Aan de belangrijkste winkelstraat in het centrum van Berlijn, de Kurfürstendamm tref je het warenhuis KaDeWe, een must voor de echte winkelliefhebber!
De stad kent ook honderden tentoonstellingsruimtes. Zij huisvest het jaarlijkse Kunstforum, een internationale kunstmarkt, met nadruk op moderne kunst. De wijk rond de Hackescher Markt is de modewijk, met talloze kledingzaken, clubs, bars en galerieën. Berlijn is ook een magneet voor jongeren, en het vibrerende nachtleven en de clubscene zijn onovertroffen. Tot de vele jaarlijkse festivals behoren PopKomm, Myfest en het grootste gay-pride festival van Europa, daar Christopher Street Day geheten.
Berlijn kan bogen op ruim 150 musea, met uiteenlopende onderwerpen zoals klassieke en hedendaagse kunst, het oude Egypte, het Berlijnse verleden, Bauhaus, de Joodse cultuur, erotica, de oude Griekse achitectuur, natuurlijke historie en de Indiaanse kunst, naast Checkpoint Charlie en het gedenkteken van de Berliner Mauer. De musea op het museumeiland staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Hoogtepunten weekendje Berlijn
De onderstaande hoogtepunten van Berlijn moet u zeker gaan bekijken:
- Het gedenkteken van de Muur aan de Bernauer Strasse – gemaakt van resten van de oorspronkelijke Berlijnse Muur. Bezoekers kunnen kaarsen ontsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij pogingen om de muur over te klimmen/steken.
- De Brandenburger Tor – 1871 gebouwd om de vrede te symboliseren, is nu een symbool van eenwording. Het ontwerp is gebaseerd op dat van de Acropolis in Athene.
- Het gebouw van de Reichstag – de zetel van het Duitse Parlement, tussen 1884 en 1894 gebouwd. De recentere glazen koepel werd in 1999 voor het publiek opengesteld.
- Het museumeiland ligt tussen de rivier de Spree en de Kupfergraben. De gebouwen op het eiland herbergen een aantal archeologische collecties en kunst uit de 19de eeuw.
- En vergeet uiteraard ook niet even de volgende bezienswaardigheden te bezoeken: Unter den Linden, Gedächtniskirche, Alexanderplatz, Berliner Dom, Checkpoint Charlie
Winkelen in Berlijn
De shopliefhebbers kunnen hun lol op tijdens een weekendje Berlijn. De stad heeft in afgelopen decennia een ware revolutie ondergaan op het gebied van winkelen. Vroeger zag je in de stad een groot aantal ketens en saaie winkels, nu liggen er moderne winkelcentra en aparte boetieks, als gevolg van de enorme investeringen die gedaan werden na de hereniging. In de hele stad heeft het winkelend publiek een groter aanbod dan ooit tevoren. Van chique kleding in de Friedrichstrasse en Kurfürstendamm tot hip design in de Hackesche Hôfe; van enorme winkelcentra met meerdere verdiepingen en afdelingen tot kleine levendige markten op straat; en van specialistische outlets tot warenhuizen die doen denken aan de grot van Alladin.
Uitgaan in Berlijn
Ondanks de ingrijpende veranderingen van de afgelopen twee decennia heeft Berlijn een gevarieerder kunst- en uitgaansleven dan ooit tevoren. Bezoekers krijgen alles voorgeschoteld, van klassieke muziek uitgevoerd door de beste orkesten van de wereld tot de hotste nachtclubs van Europa. Natuurlijk was er vóór de val van de Berlijnse Muur ook al genoeg cultuur in de stad: de internationale politiek zorgde daar wel voor en zowel het oosten als het westen hebben subsidies verleend als onderdeel van een officieuze culturele Koude Oorlog. Door de hereniging zijn veel van deze subsidies weggevallen, wat heeft geleid tot de sluiting van veel podia in de stad. Maar er is daardoor ook een culturele scene ontstaan die in feite beter weergeeft waar de echte interesse van de stadsbevolking naar uitgaat. Meer info .....
Eten & drinken in Berlijn
Niemand gaat naar Berlijn voor het lekkere eten, zoals je dat wel zou doen naar Parijs, New York of Rome. De stad heeft geen geweldige culinaire reputatie, maar daar begint verandering in te komen. Niet alleen is het aantal restaurants aanzienlijk toegenomen -- vooral in het oosten van de stad, maar de standaard van de gastronomie is ook in hoog tempo verbeterd dankzij het fenomeen van de Neue Deutsche Küche, het Duitse antwoord op de nouvelle cuisine. Internationale restaurants zoals Italiaanse, Japanse, Indiase, Thaise en Turkse zijn nu zeer populair en er zijn ook tal van vegetarische restaurants te vinden. En het meest positieve is dat het verrassend goedkoop is om uit eten te gaan in Berlijn, waarbij de service ook nog eens uitstekend is.
Tips weekendje Berlijn
- Laat u niet in de maling nemen door de antiekhandelaars op de vele markten: beleefd onderhandelen hoort erbij, zelfs als er een vaste prijs wordt genoemd.
- Wilt u in het weekend genieten van het Berlijnse nachtleven houdt er dan rekening mee dat het pas rond 10 of 11 uur in de avond een beetje op gang komt.
- Blijf niet hangen op de rode fietspaden overal in de stad: Berlijnse fietsers staan bekend om hun razendsnelle en agressieve rijstijl.