Bezienswaardigheden en aanbiedingen

Informatie Cyprus

Hoofdstad: Nicosia

Aantal inwoners: ca 1,2 miljoen

Oppervlakte: 9.251 km2

Religie: Cypriotisch-orthodoxe kerk, Islam

Staatsvorm: Republiek

Taal: Grieks, Turks, Engels

Munteenheid: Euro

NICOSIA WEATHER

Op vakantie naar Cyprus? Cyprus dankt zijn naam aan 'kypros',het Griekse woord voor koper. Drieduizend jaar geleden was dit een belangrijk metaal en het wordt ook nu nog geëxporteerd. Bezet door achtereenvolgens de Feniciërs, Grieken en Romeinen werd het eiland in 1571 door de Turken veroverd en in 1878 door de Britten. Het huidige Cyprus is een verdeeld land: In het zuiden ligt de Republiek Cyprus, waar het grootste deel van de bevolking woont. Sinds 1982 vormt het noorden een autonome staat die de Turkse Federale Staat Cyprus wordt genoemd.

Bezienswaardigheden Cyprus

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en ligt aan de zee, maar in het binnenland. Dit betekent dat het in de zomer hier bloedheet kan zijn. Alle opnebaar leven, ook de taxi's liggen stil tussen 13u en 15u. Hoe ironisch genoeg is de belangrijkste toeristische attractie de 'Green Line'. Deze lijn loopt dwars door de oude stad en vormt de grens tussen Grieks en Turks Cyprus.

In Nicosia zijn er talrijke musea waarvan het Cyprus museum of archeologisch museum het belangrijkst is. Cyprus heeft de laatste eeuw tonnen voorwerpen aan de oppervlakte gebracht. De meest waardevolle werden ondergebracht in dit museum. Loop ook even langs het aartsbisschoppelijk paleis met het machtige standbeeld van aartsbisschop Makarios. Hij was de eerste president van Cyprus (1960-1977), geliefd door zijn volk en gehaat door het buitenland. In dit gebouw is het Byzantyns museum ondergebracht met een belangrijke collectie historische iconen. In de Pinacotheek van de Stichting Makarios III ontdek je schilderijen, oude kaarten en lithografieën. Bezoek ook de kathedraal gelegen aan hetzelfde plein, voor zijn muurschilderingen.

Overige bezienswaardigheden Cyprus
Tijdens uw vakantie Cyrpus zijn ook de onderstaande bezienswaardigheden een aanrader:

• Archeologisch museum, Paphos
• Het Kourion, antiek theater bij Limassol
• Tombs of the Kings, necropolis, Paphos
• Mozaieken 2de eeuw na Chr. In Paphos
• Amathus, resten van stadskoninkrijk tussen Larnaka en Limassol

Wie de kustplaatsen achter zich laat en het binnenland in trekt, ontdekt hoe groen Cyprus is. Het Troodos gebergte heeft beboste hellingen en heeft een gevarieerde vegetatie. Hier zijn circa 130 soorten inheemse planten en bloemen te vinden, waaronder orchideeën, lavendel en cypruswolfsmelk.

Op de zuidelijke hellingen wordt wijn geproduceerd. In de westelijke bergen ligt het Paphos-woud, waar al sinds vroeger dagen hout wordt gekapt voor de scheepsbouw. Tussen Larnaka en de luchthaven ligt het bekendste en grootste zoutmeer. Het ligt drie kilometer onder de zeespiegel en is alleen in het voorjaar een meer. Daarna droogt het op, zodat eind juli het zout kan worden gewonnen. In de herst is het zoutmeer populair bij langstrekkende flamingo's

De Cypriotische kwestie

De Cyprioten behoorden tot de eerste christenen. Toen de islam opkwam, werd het eiland tussen 644 en 975 regelmatig door de Arabieren overvallen. Vanaf 1195 werd Cyprus geregeerd door de familie van Guy de Lusignan, die het na de derde kruistocht had gekregen. In 1487 kwam Cyprus in het bezit van de Venetiaanse Republiek.

In 1571 veroverden de Turken het eiland; ze vermoorden een groot deel van de Griekse bevolking en grote groepen Turken vestigden zich op het eiland. Toen het Ottomaanse Rijk in de 19de eeuw uiteenviel, kwam Cyprus in 1878 in Britse handen en in 1925 werd het een kroonkolonie. De Grieks-Cyprioten ijverden al gauw voor vereniging met Griekenland. Dit streven werd door de Grieks-orthodoxe kerkleiders gesteund, die stelden dat 4/5de van de bevolking graag bij het 'moederland' wilden horen. In 1931 waren er rellen in Nicosia en na de Tweede Wereldoorlog werd de campagne nieuw leven ingeblazen. De politieke situatie werd gecompliceerder toen de linkse Grieks-Cyprioten volledige onafhankelijkheid nastreefden.

In 1960 werd het eiland onafhankelijk en het kwam al gauw tot geweldsuitbarstingen. Tien jaar lang probeerde zowel de Griekse meerderheid als de Turkse minderheid het eiland te veroveren. In 1974 viel Turkije Cyprus binnen en werd 40% van het noorden bezet en werden 200.000 Grieks-Cyprioten naar het zuiden verbannen. Negen jaar later riepen de Turks-Cyprioten het noorden uit tot de Turkse Federale Staat Cyprus. De staat wordt alleen door Turkije erkend en vormt heden ten dage een groot struikelblok voor de toetreding van Turkije tot de EU.

Geografie Cyprus

Langs de noordkust ligt het Kyreniagebergte. In het zuiden ligt tussen Morphou en Famagusta de vruchtbare Mesaoria-laagvlakte, waar druiven, aardappelen, citrusvruchten en granen worden verbouwd. In de hoger gelegen gebieden houdt men schapen, geiten en runderen. In het zuiden ligt Troodos Oros, een gebied dat rijk is aan delfstoffen, waaronder dus koper. Dit gebied omvat de helft van het totale grondgebied en hier ontspringen de twee grootste rivieren van het eiland: de Pedias stroomt naar de Famagusta-baai, de Karyoti stroomt naar de Morphou-baai. Bijna de helft van het eiland Cyprus is cultuurland en 20% daarvan wordt geïrrigeerd. Hieronder vindt u de landkaart van Cyprus: