Weekendje Brussel
Taal: Frans, Nederlands (Vlaams)
Klimaat: Brussel heeft een gematigd zeeklimaat met relatief weinig verschil in temperatuur tussen de winter en zomer. Gemiddelde maximum temperatuur in Brussel in de zomer is ca 24 graden. (weersverwachting Brussel)
Beste reistijd voor een weekendje Brussel: gehele jaar, meest aangenaam van april t/m september.
Reisduur: auto: ca 2 u (vanaf Utrecht), trein: ca 1 u en 50 min (vanaf Amsterdam CS)
Naast Antwerpen is Brussel, hoofdstad van Belgie, ook een populaire toeristiche bestemming in Belgie. Brussel ligt ook zo lekker dichtbij ligt. U vindt er straatnaambordjes in twee talen, moderne glazen paleizen en oude art nouveau-panden, volksbuurten en chique winkelstraten. Kortom, genoeg tegenstellingen en toch één geheel en mooi. Bovendien een paradijs voor culinaire liefhebbers. Meer dan genoeg voor een weekendje Brussel ...
Brussel bloeide op vanaf de 15e eeuw als de prinselijke hoofdstad van de Lage Landen, een integraal en belangrijk deel van het machtige Heilige Roomse Rijk. Na diverse rampen, waaronder de verwoesting van het grootste deel van de stad door de Fransen in 1695, greep de revolutie die België onafhankelijk maakte in 1830 hier plaats.
Tips bezienswaardigheden Brussel
Er heerst een sterk gevoel van historische traditie, hoewel de stad eind 19e eeuw grotendeels is herontwikkeld en er maar weinig oorspronkelijke architectuur is blijven staan. Een schitterende uitzondering in het stadscentrum is het prachtige marktplein met kasseien, de Grote Markt, met enkele indrukwekkende oude gildehuizen en het buitengewone gotische stadhuis dat 's avonds spectaculair is verlicht. Voor een weekendje Brussel is er zoveel te zien dat 2 dagen eigenlijk te kort zijn.
Andere interessante historische gebouwen omvatten de beide koninklijke paleizen (van laken en Brussel), de kathedraal van St.-Michiel en St.-Goedele, de Heilig Hartbasiliek en het Beursgebouw met zijn klassieke gevel. En natuurlijk kan geen reiziger Brussel aandoen zonder 's werelds beroemdste bronzen beeldje te aanschouwen, dat ondeugende en voortdurend plassende Manneke Pis.
Een ander bekend stadsbeeld is het onlangs vernieuwde Atomium, dat een IJzerkristal voorstelt en dat dateert van de Wereldtentoonstelling in 1958. De kracht van Brussel met haar honderd musea, is eerder cultureel dan architectonisch, hoewel geïnteresseerde bezoekers in beide niet zullen worden teleurgesteld.
Shoppers van naar de elegante St.-Hubertus Galerijen, een prachtige vroeg-19e-eeuwse passage. Toegewijde drinkers kunnen honderden uiteenlopende bieren gaan proeven, en wie van chocolade houdt moet hierna op dieet. Brussel is officieel tweetalig en een toonbeeld van de ingewikkelde samenstelling van België, maar Frans is toch wel de taal die de voorkeur geniet, Nederlands komt op de tweede plaats.
Kenmerkend voor Brussel zijn, naast enkele fraaie musea, vooral gezellige cafés en de uitstekende restaurants. Het beste van Brussel ontdekken kost minimaal een weekendje en het nodige loopwerk. De bezienswaardigheden liggen namelijk in diverse buurten, zoals het oude deel rond de Grote Markt, de chique Zavelbuurt en de volkwijk Marollen.
Klopend stadshart
Op de Grote Markt vindt u veel Brusselse specialiteiten bij elkaar. Er zijn rijk versierde gildehuizen, zoals het Brouwershuis, leuke restaurants, sfeervolle cafés, winkeltjes met kant en bonbons en natuurlijk het stadhuis, het pronkstuk van het plein. In het Broodhuis is het historisch stadsmuseum gevestigd. Aan de Violetstraat ligt ook het Museum van Kant en Kostuum. In het centrum vindt u verder de mooie gotische S. Michielskathedraal en het imposante Beursgebouw.
Wie van art nouveau houdt, komt tijdens weekendje weg in Brussel aan zijn trekken. Mooie voorbeelden van deze bouwstijl zij het pand Old England, bovenaan de Kunstberg en het Horta-museum aan de Rue Americaine 25, buiten het centrum. Dit woonhuis van de ontwerper Horta is helemaal in zijn stijl ingericht.
Er is ook art nouveau-wandeling door het centrum, maar die valt eerlijk gezegd wat tegen. Dat geldt ook voor de Beeldverhaal-route: de afstanden tussen de tien grote muurschilderingen zijn te groot.
Zuidelijker liggen de musea voor Oude en Moderne Kunst. U kunt er zes circuits volgen langs de oude kunst, met veel Vlaamse werken. De moderne kunst is ondergebracht in een strak vormgegeven gebouw dat helemaal ondergronds ligt. Op een steenworp afstand liggen het Koninklijk Paleis en het Parc de Bruxelles.
Hoogtepunten Brussel
Wat te doen tijdens een weekendje Brussel? Hieronder vindt u een aantal tips die u kunt bezoeken: