Reisinformatie Amerika
Hier vind je nuttige reisinformatie voor Amerika die je kan helpen voor vertrek en onderweg. Bereid je goed voor op een vakantie Amerika, zorg er voor dat je paspoort in orde is en aan welke eisen moet het paspoort voldoen? Heb je misschien een visum nodig en hoe vraag je vooraf toestemming aan om naar of via Amerika te mogen reizen. En waar moet je op letten als het geldzaken betreft. Kortom ga wijs op reis naar Amerika.
Coronamaatregelen Verenigde Staten van Amerika
Momenteel mogen alleen Amerikaanse staatsburgers, houders van een geldige verblijfsvergunning naar Amerika toereizen en in beperkte mate familie van de Amerikaanse staatsburgers. Ook voor studenten die in Amerika gaan studeren is inreizen beperkt mogelijk. Houdt daarom het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken daarom goed in de gaten.
Taal
In de Verenigde Staten wordt Engels gesproken. In de zuidelijke staten, met name Californië, Texas en Florida, wordt over het algemeen tevens veel Spaans gesproken. Hier kan men met Engels overigens volstaan.
Tijdsverschillen
Tijdens je reis zul je te maken krijgen met tijdsverschillen. Amerika heeft verschillende tijdzones. Het is er vroeger dan in Nederland. Onderstaand enkele voorbeelden:
- Chicago: 7 uur vroeger
- Hawaï: 12 uur vroeger
- Las Vegas: 9 uur vroeger
- Los Angeles: 9 uur vroeger
- Miami: 6 uur vroeger
- New York: 6 uur vroeger
- San Francisco: 9 uur vroeger
Meer informatie tijdsverschil Amerika
Reisdocumenten Amerika (paspoort en visum)
Om tot Amerika toe gelaten te worden heb je een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet minimaal nog geldig zijn tot dat je weer uit de USA vertrekt. Met andere woorden: zo lang je in de USA bent moet je een geldig paspoort hebben. Uiteraard moet het paspoort ook nog geldig zijn wanneer je weer in Nederland door de douane gaat.
Voor de zekerheid is het echter aan te raden om er voor te zorgen dat je paspoort nog minimaal 3 maanden na vertrek geldig is. Wanneer je namelijk door omstandigheden met een verlopen paspoort in Amerika komt te zitten, dan kun je problemen krijgen. De vliegmaatschappij controleert bij het inchecken of jouw paspoort lang genoeg geldig is. Wanneer je paspoort is verlopen of je hebt je geen paspoort bij je, dan mag je niet met de vlucht mee. De vliegmaatschappij krijgt namelijk een flinke boete wanneer ze mensen zonder geldig paspoort laten meevliegen naar de USA.
Let op! Kinderen en baby's mogen niet zomaar meereizen op het paspoort van hun ouders. Zij kunnen alleen meereizen op het paspoort van hun ouders, als ze beschikken over een eigen visum. In andere gevallen dienen ze dus over een eigen paspoort te beschikken.
Bovendien
moet iedere Nederlander die naar de Verenigde Staten reist een "Machine Readable Passport (MRP)" bezitten. Indien je met een paspoort reist dat is uitgegeven op of na 26 oktober 2006, dient dit tevens over biometrische gegevens te beschikken. Reis je op een ouder paspoort dan geldt deze regel vooralsnog niet. Voor de laatste informatie omtrent de reisdocumenten voor de Verenigde Staten kun je ook de website netherlands.usembassy.gov raadplegen.
Op schiphol bestaat de mogelijkheid om bij het Bureau Nooddocumenten van de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort of een noodverlenging aan te vragen. Een noodpaspoort of noodverlening wordt allleen in uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden door de Koninklijke Marechaussee verstrekt. Controleer dus tijdig of je paspoort lang genoeg geldig is.
Visum Amerika aanvragen
Inwoners van de meeste West Europese landen hebben voor Amerika geen visum nodig, maar je moet wel VOORAF wel toestemming aanvragen om naar of via Amerika te mogen reizen (zie hieronder voor meer info). Deze landen nemen namelijk deel aan het zogenaamde Visa Waiver program. Dit programma is niet van toepassing op personen die in Nederland wonen maar geen Nederlands paspoort hebben (afhankelijk van hun nationaliteit moeten ze al dan niet een visum aanvragen).
Op basis van die Visa Waiver mag je maximaal 90 dagen in Amerika verblijven voor zaken of vakantie. Het visum waiver kan in Amerika niet worden verlengd en verder mag je op basis van dat visum niet werken, studeren, etc.
Op basis van het visum waiver mag je ook Canada of Mexico bezoeken. Wanneer je na een bezoek aan bv Canada weer terug gaat naar de VS gaat niet opnieuw een termijn van 90 dagen in. Je kunt dus niet, door tijdelijk de grens over te gaan, de periode van 90 dagen verlengen.
Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het Visa Waiver program. Wanneer je bijvoorbeeld ooit bent veroordeeld voor drugshandel of oorlogsmisdaden dan kun je niet via het Visa Waiver progam naar Amerika gaan. In dat geval zul je toch via de Amerikaans consulaat in Amsterdam een visum moeten aanvragen.
Het benodigde formulier (groen I-94) krijgt bij het inchecken op het vliegveld of tijdens de vlucht uitgereikt. Bij het invullen van het Visa Waiver formulier moet je op een aantal dingen letten. Het formulier moet worden ingevuld in hoofdletters en met een pen. Zorg dus dat je in het vliegtuig een pen bij je hebt. Het formulier moet in het engels worden ingevuld. Vul bij het bv geslacht dus MALE (of FEMALE) in en niet man (of vrouw).
Je moet onder andere ook het adres invullen waar je zult verblijven. Veel toeristen zullen van motel naar motel gaan en hebben dus geen vast adres. Vul in dat geval gewoon het adres in van het motel waar je de eerste nacht verblijft. Sommige reisgidsen adviseren om "traveling through the USA" in te vullen. Dat wordt door de douane niet geaccepteerd. Je moet een adres invullen, dus zorg ervoor dat je een adres bij je hebt.
De meeste luchtvaartmaatschappijen laten tijdens de vlucht een filmpje zijn met instructies over het invullen van het formulier.
Een tweetal opmerkingen:
1) De luchtvaartmaatschappij moet meedoen aan het Visa waiver program. Alle Europese en Amerikaanse maatschappijen doen dat. Maar wanneer je met de een of andere exotische maatschappij vliegt, dan is het zinvol om navragen of die maatschappij deelneemt aan dat programma.
2) Een Visa Waiver geeft je niet het recht om Amerika in te mogen. De douane kan je altijd de toegang weigeren. Dit kan onder andere voorkomen wanneer de doaune het vermoeden heeft dat je (illegaal) in Amerika wilt verblijven of wilt gaan werken.
Customs declaration
Naast het Visa Waiver formulier moet je ook nog nog een zogenaamde Customs declaration invullen (1 per gezin). Op dat formulier moet je onder andere aangeven:
- of je meer dan USD 10.000 bij je hebt.
- wat de waarde is van de goederen die je wilt importeren (excl. persoonlijke bezittingen).
- dat je geen dieren, planten, fruit, vlees of andere etenswaar bij je hebt.
Vooral dit laatste punt kan van belang zijn. Het is dus bv verboden om etenswaar mee te nemen door de douane. Wanneer je na aankomst op het vliegveld nog een appel of een broodje ham over hebt, laat dat dan in het vliegtuig liggen. Sommige dingen zoals verpakte kauwgum en drop mag je (gelukkig!) wel meenemen.
Verscherpte controle
De controle door de Amerikaanse immigratiedienst is de laatste jaren veel strenger geworden. Dit is een direct gevolg van de aanslagen van 11 september en de oorlogen in Afganistan en Irak. De Amerikaans wetgeving is de laatste tijd diverse malen aangepast. Zo worden nu persoongegevens al van te voeren doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. Zij zullen de persoonsgegevens dus al nachecken voordat men in de VS aankomt. Sinds 2005 wordt van iedere niet-Amerikaan bij de Immigration een foto en twee scans van vingerafdrukken gemaakt.
Visum Amerika aanvragen via internet!
Wie naar de Verenigde Staten wil vliegen, moet voortaan VOORAF via internet toestemming aanvragen. De regel is door de Verenigde Staten ingesteld als veiligheidsmaatregel. Via de officiele website van de amerikaanse overheid kunt u een aanvraag indienen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd wat de bestemming van de reis is en het doel. In de meeste gevallen zult u binnen een paar seconden antwoord krijgen. In ieder geval krijgt u altijd binnen 72 uur antwoord. Een toestemming blijft maximaal twee jaar geldig, mits het paspoort dan nog geldig is. U kunt dan meerdere keren met diezelfde toestemming naar de VS. Aanpassingen in de bestemmingen kunnen op de site ingevoerd worden. ''De toestemming" is overigens geen garantie dat u het land ook in komt. Het geeft uitsluitend het recht aan boord te gaan. Als u vooraf geen toestemming heeft aangevraagd kan u de toegang tot de VS ontzegd worden.
Vervoer
Sinds Amerika zo een groot en uitgestrekt land is, is het vaak moeilijk om al je gewenste plekken te bewonderen. Daarom is het aan te raden om op pad te gaan met een camper. Op deze manier heb je zelf de vrijheid om de plekken te bezoeken die op jouw lijstje staan en hoef je geen rekening te houden met je verblijf, want deze heb je al bij je. In de meeste staten kun je vanaf 21 jaar met je Nederlandse rijbewijs al een camper huren. Ook zijn er prachtige natuurcampings rondom de Nationale parken.
Eten en drinken
De meeste door ons geselecteerde hotels hebben één of meer restaurants en een coffeeshop. Je kunt natuurlijk ook buiten de deur eten. Tenzij je een duur specialiteitenrestaurant uitkiest, ben je dan vaak voordeliger uit dan in het hotel zelf. Indien je de maaltijden eenvoudig houdt is een bedrag van USD 40 per dag toereikend. In goedkope coffeeshops kun je vaak al vanaf 06.00 uur terecht (een ontbijt kost hier USD 7-9). Relatief voordelige avondmaaltijden (USD 15-25) vind je in steakhouses, pizzeria's en Mexicaanse restaurants. Frisdrank kost gemiddeld USD 1,50-3, bier USD 3-6. Tafelreserveringen zijn in grote steden of in populaire restaurants aan te raden. Tijdens de rondreizen zal het in het algemeen moeilijker zijn zelf een restaurant te kiezen, in verband met de vertrektijden en het feit dat voor de lunch bij een bepaald restaurant wordt gestopt. Houdt rekening met de tax die je los van de maaltijden moet betalen. In de Verenigde Staten wordt geen alcohol verkocht aan personen onder de 21 jaar. Dit betekent tevens dat je zelfs dan niet in een bar wordt toegelaten, veelal met uitzondering van de hotelbar. Ook al drink je geen alcohol en ben je onder de 21 jaar maakt dit geen verschil. Neem je identiteitsbewijs mee als je een bar bezoekt.
Feestdagen
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Martin Luther King's Dag - 17 januari
- Presidents' Day - 21 februari
- Memorial Day - 31 mei
- Flag Day - 14 juni
- Onafhankelijkheidsdag - 4 juli
- Dag van de Arbeid - 6 september
- Columbus Day - 11 oktober
- Veteran's Day - 11 november
- Thanksgiving Day - 25 november
- Kerstmis - 25/26 december
Daarnaast vallen de christelijke feestdagn Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren op wisselende dagen. Op deze dagen zijn in het algemeen musea, bedrijven, banken, postkantoren en sommige winkels, nachtclubs en restaurants gesloten.
Fooien
Het geven van fooien is in Noord-Amerika zeer normaal, te meer daar je rekening in restaurants gewoonlijk exclusief bedieningsgeld is. Gebruikelijk is hier een fooi van ca. 15-20% bovenop het eindbedrag. In de hotels rekent de bell boy op USD 1 per koffer en het kamermeisje bij een langer verblijf op USD 1 per dag. Taxichauffeurs geef je 15% van het eindbedrag, een gids 10 tot 15%. Aan het einde van een groepsreis is het gebruikelijk je waardering te laten blijken door een fooi te geven aan de chauffeur van USD 1-2 per persoon per dag, aan de reisleider USD 2-3 per persoon per dag.
Geldzaken
Wij adviseren traveller's cheques in
Amerikaanse dollars mee te nemen. Je kunt deze voor vertrek in Nederland kopen. Je bent dan tegen verlies en diefstal verzekerd. Jekunt met deze cheques vrijwel overal betalen of ze tegen contant geld omwisselen. In de Verenigde Staten is het wisselen van buitenlandse valuta bij banken niet mogelijk. Je kunt dit vrijwel uitsluitend bij de (spaarzaam aanwezige) wisselkantoren doen.
Creditcard
Tijdens een rondreis in de Verenigde Staten kun je vrijwel niet buiten een creditcard. Wij adviseren je dringend een creditcard mee te nemen, hier zul je tijdens de reis veel plezier aan beleven. Dit is een dermate gebruikelijk betaalmiddel, dat men je vreemd aankijkt indien je er niet mee betaalt. Ook is de creditcard gemakkelijk, soms zelfs vereist, bij het betalen van borgsommen voor autohuur, huur van een motorhome, motorhuur en voor hotels. In hotels vraagt men vrijwel altijd een deposito voor de eventuele te gebruiken extra's, ondanks het feit dat je in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt, dat je een gedeelte van je contante geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men vult wel een creditcardslip met bedrag in, maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of motorhome of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. Je kunt de creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld via een bank of via een geldautomaat.
Pinpas
Ook in de Verenigde Staten kun je tegenwoordig de pinpas steeds vaker gebruiken om geld te pinnen. Je Euro- of Giropas moet hiervoor echter wel geschikt zijn. Informeer vooraf bij je eigen bank omtrent de mogelijkheden hierover. In Noord-Amerika kun je dan geld pinnen bij de geldautomaten met het blauwe Cirrus-symbool.
Kleding
De kleding is in het algemeen informeel. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist is lichte kleding, eventueel aan te vullen met wat wollen kleding voor de frisse avonden en koudere perioden voldoende. Neem voor de rondreizen makkelijke schoenen mee. Als je plannen hebt exclusief uit eten te gaan of een theater te bezoeken, neem dan een kostuum mee. In vele restaurants kun je zo binnenlopen, zonder er speciaal voor gekleed te zijn, maar meer formele restaurants eisen dat de heren een colbert en een das dragen. Ook tijdens excursies kun je hiermee worden geconfronteerd. Vraag het lokaal altijd even na.
Lokale belastingen
In Amerika wordt een sales tax berekend over aankopen, maaltijden, autohuur, huur van motorhome, etc. Houdt er rekening bij je aankopen, daar je pas bij de afrekening tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het bedrag van de tax is meestal tussen de 3 en 10%, maar kan oplopen tot 18%.
Luchthavenbelastingen
Voor de Verenigde Staten zijn de te betalen luchthavenbelastingen in Nederland al voldaan. Met de overgrote meerderheid van de luchthavens zijn afspraken gemaakt door de luchtvaartmaatschappijen om deze belastingen in je vliegticket te verwerken.
Roken/niet roken
Al tijdens jew vliegreis zul je worden geconfronteerd met het feit dat je niet mag roken. Dit geldt ook voor de rondreizen per bus. Op de luchthavens zijn beperkte ruimtes waar je mag roken. Bij binnenkomst in restaurants wordt gevraagd of je een tafel in het roken of niet roken gedeelte wilt. Ook in de hotels wordt onderscheid gemaakt tussen kamers roken en niet roken.
Uitgaan
In Noord-Amerika gelden voor personen beneden de 21 jaar nog al wat beperkingen. Zo is een bezoek aan gelegenheden waar alcohol wordt geschonken (bars, maar ook discotheken) niet toegestaan. Op naleving wordt streng toegezien, daar de eigenaar van het betreffende etablissement een boete kan krijgen.
Vliegtijden
Naar de Verenigde Staten kun je naar een aantal bestemmingen rechtstreeks vliegen of met een overstap met diverse maatschappijen. Bij directe vluchten geldt een vliegtijd van ca. 12 uur naar Los Angeles, ca. 8½ uur naar New York en ca. 10½ uur naar Miami. Met een overstap wordt deze tijd uiteraard langer, bijvoorbeeld ca. 14½ uur naar Los Angeles of ca. 14 uur naar Miami. De terugvlucht is in de regel sneller in verband met de zogenaamde jet-stream.
Voltage
In Noord-Amerika is de netspanning 110 volt. Je hebt derhalve een transformator nodig. De stopcontacten zijn er smaller. Een adapter brengt uitkomst.
Meer reisinformatie Amerika
Amerika online
Lonely Planet - USA
Informatie vakantie Amerika
Rondreis Verenigde Staten
San Francisco
New York