Reisinformatie en tips Marokko
Hier vind je nuttige reisinformatie en tips over reizen naar Marokko. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen, met welke valuta kan ik in Marokko betalen en heb je ook een visum nodig? Kortom ga wijs op reis naar Marokko.
Reisadvies Marokko
Marokko is een veilig land om te reizen waar je je als reiziger welkom zult voelen en niet bedreigd. Je wordt als toerist met een andere cultuur, mentaliteit en uiterlijk gerespecteerd. Behandel de lokale bevolking met hetzelfde respect en je zult een geweldige tijd hebben. Ook vrouwen alleen kunnen makkelijk reizen. Wees wel enigszins discreet met de kleding die je draagt en bedenk dat je bestand moet zijn tegen alle aandacht die je zult krijgen, vooral van mannen.
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Marokko goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar. Houd je dagrugzak of tas altijd in de gaten. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.
Controleer altijd voor vertrek het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Moet ik een visum aanvragen voor Marokko?
Je Nederlandse paspoort moet na terugkeer in Nederland nog minstens 6 maanden geldig zijn. Voor Marokko heb je voor een verblijf van minder dan 3 maanden geen visum nodig.
Welke inentingen worden aanbevolen voor Marokko?
Vaccinaties worden wel aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen.
Voor Marokko worden de volgende inentingen aangeraden:
- DTP (difterie, tetanus, polio)
- Hepatitis A (geelzucht)
Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Marokko.
Hoewel de gezondheidsvoorzieningen goed zijn in Marokko is het verstandig zelf de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om moeizame conversaties in een apotheek te voorkomen bijvoorbeeld. Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen. Neem rust, blijf veel drinken (mineraalwater uit verzegelde flessen, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Marokko.
Tip: Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend woestijnzand. Neem als het kan een reservebril mee.
Kan ik in euro's betalen in Marokko?
De lokale valuta is de Marokkaanse Dirham. Voor € 1 krijg je ca 10,8 Marokkaanse Dirham (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers. We raden je daarnaast aan Travellercheques van Thomas Cook of American Express in Amerikaanse dollars of Euro's mee te nemen. Die zijn verzekerd en makkelijk om te wisselen. In de steden en op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld om te wisselen en te pinnen. Er zijn overal ATM geldautomaten, hiervoor heb je een Cirrus of Maestro teken op je pinpas nodig. Accepteer geen beschadigde biljetten; die raak je zelf namelijk moeilijk weer kwijt. Indien je op trektocht gaat is het aan te raden om genoeg kleingeld mee te nemen aangezien in de weinige plaatsjes waar je iets kunt kopen weinig wisselgeld voorhanden is. Creditcards als Visa en Mastercard worden over het algemeen geaccepteerd in de grotere hotels en winkels, je hebt hiervoor wel een pincode nodig.
Fooien
In Marokko wordt voor van alles en door iedereen een fooi verwacht, in horecagelegenheden is de norm ongeveer 10%. Bij het parkeren is het geven van een fooi zelfs verplicht.
Welke taal spreken ze in Marokko?
Arabisch is de officiële taal van Marokko, maar in de dagelijkse omgang wordt Marokkaans-Arabisch gesproken. Ook met Frans (Marokko was een Franse kolonie), kun je vooral in de steden goed terecht. Het is echter aan te raden een paar woordjes Arabisch te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Over het algemeen wordt er heel weinig Engels gesproken, maar in de grote steden en in sommige hotels kun je soms ook met Engels terecht. De verkeersborden zijn tweetalig, de plaatsnamen worden zowel in het Arabisch als in het Frans genoemd.
Handige woorden en uitspraken die je een beetje op weg helpen in het Arabisch:
Goedendag/ hallo - S-salaam `alikoem
Tot ziens - Be-s-slama
Hoe gaat het? (tegen man) - Kief dayer?
Hoe gaat het? (tegen vrouw) - Kief dayra?
Ja - Îyè
Nee - Laa
Bedankt - Shoekran
Ik begrijp het niet (tegen man) - Maa fhimtaksh
Ik begrijp het niet (tegen vrouw)- Fhimteksh
Ik wil… (man) - Bghiet…
Ik wil… (vrouw) - Bghiti…
Geld - Floes
Hoeveel kost dit? - Sh-haal hada (mannelijk)
Hoeveel kost dit? - Sh-haal hadi (vrouwelijk)
Dat is duur/ goedkoop - Hada ghali/ rakhies
Hotel - Shee ootayl
Bank - Shee banka
Restaurant - Ristura
Postkantoor - Iboosta
Toilet - Beet Ima
Post versturen vanuit de grotere steden in Marokko naar Europa duurt ongeveer een week.
Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In Marokko is er 's winters geen tijdsverschil en zomers is het er 1 uur vroeger dan in Nederland. Lees verder .....
Heb ik een verloopstekker nodig voor mijn elektrische apparaten?
Marokko kent een netspanning van 220 V. De meeste hotels in Marokko hebben Franse stopcontacten. Je kunt je Nederlandse apparaten met platte stekkers gewoon gebruiken.
Wat kost het "leven" in Marokko?
Het prijsniveau in Marokko is laag in vergelijking met Nederland. In de winkels en bazaars moet je jezelf echt aanwennen flink af te dingen, behalve als het gaat om levensmiddelen. Een lunch kost ongeveer 3 euro, en voor circa 6 euro heb je tijdens het diner een hoofdgerecht. Alcohol is relatief duur.
Festivals en feestdagen
De islamitische jaartelling is gebaseerd op de maankalander en dat houdt in dat de islamitische feestdagen elk jaar 11 dagen eerder vallen dan het voorgaande jaar. Ramadan (vastenmaand) valt in de negende maand van de islamitische kalender. Alle toeristische attracties zijn geopend en transport functioneert normaal, maar het aantal geopende restaurants en cafés's kan beperkter zijn.
Belangrijke islamitische feesten in Marokko zijn:
Premier Moharem - Nieuwjaarsdag
Moeloed - De geboortedag van de profeet Mohammed
Ramadan - Vastenmaand
Aid el Seghir - Slotfeest van de vastenmaand
Aid el Khebir - Offerfeest
Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
11 januari - Manifest van de Onafhankelijkheid
3 maart - Troonfeest
23 mei - Nationale Feestdag
9 juli - Feest van de Jeugd / Verjaardag van Hassan II
14 augustus - Wadi Eddahab
20 augustus - Herdenking van de Vredesmars
6 november - Herdenking van de Groen Mars
18 november - Feest van de onafhankelijkheid
Banken zijn van maandag tot en met donderdag geopend van 8.30 tot 11.30 en van 14.00 tot 16.30. Op vrijdag zijn de openingstijden van 8.30 tot 11.15 en van 14.30 tot 16.30. 's Zomers en tijdens Ramadan sluiten banken vaak eerder.
Bedrijven, winkels en kantoren zijn op feestdagen en op zaterdag & zondag gesloten. Souvenirwinkels zijn echter vaak 7 dagen per week geopend en hanteren ruime openingstijden. In de medina zijn veel winkeltjes op vrijdagmiddag gesloten in verband met het vrijdaggebed. Gedurende de Ramadan gelden er aangepaste openingstijden.
Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en reisgidsen.
Reisromans:
Een man met suikerhaar: verhalen uit Marokko, Sjoerd Venema
Een straat in Marrakech, Elizabeth Warnock Fernea
De laatste kolonie van Afrika, reizen door de Westelijke Sahara, Nicolien Zuijdgeest
Aroemi aroemi. Een vreemdeling in Marokko, Hein de Haas
Een tipje van de sluier, Joris Luyendijk
Reisgidsen Marokko:
Morocco Lonely Planet (Engels)
Morocco The rough guide (Engels)
Marokko Dominicusreeks (Nederlands)
Marokko Capitool (Nederlands)
Marokko Geogids (Nederlands)
Marokko Trotter (Nederlands)
Meer tips over reizen naar Marokko
Marokko Online
Informatie vakantie Marokko
Rondreis Marokko
Lonely Planet - Marokko
Foto's rondreis Marokko