Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Kenia

Hier vindt u nuttige reisinformatie en tips voor reizen naar Kenia. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb ik een visum nodig voor Kenia? Kortom ga wijs op reis naar Kenia.

Moet ik een visum aanvragen voor Kenia?
Voor de reis naar Kenia dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat nog tot 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is. Om Kenia binnen te komen heb je een visum nodig. Kenia werkt tegenwoordig ook met een zgn E-visum (electronische toestemming). Deze kun je voor je vertrek online aanvragen via de Keniaanse ambassade. Je kunt echter ook (nog steeds) op het vliegveld bij aankomst in Kenia (Nairobi) een visum aanvragen. De kosten van een single entry visum voor Kenia bedragen ca $ 51. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan eerst bij de Ambassade van Kenia of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort, reisschema en adressen achter te laten voor familie of bekenden.

Voor meer informatie zie: Nairobi International Airport

Is Kenia veilig om te reizen? 
Vanwege diverse aanslagen in het verleden en de dreiging van terroristische organisaties is het verstandig om voor u een reis boekt naar Kenia ook het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken te raadplegen. En ook voor de geldende maatregelen tegen corona is het verstandig om het advies vooraf goed te controleren. Daarnaast geldt zoals in ieder vreemd land dat je ook in Kenia goed op je waardevolle spullen moet letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je rugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie.

Welke inentingen worden voor Kenia aanbevolen?
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsmaatregelen. Voor Kenia worden de volgende inentingen aangeraden:

- Gele koorts (v+a) *** Indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen gele koorts wèl verplicht voor dit land.
- Hepatitis A & B
- Tyfus
- DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Kenia.

Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren, vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS).

Kan ik ook met euro's betalen in Kenia?
De Keniaanse munt is de shilling, voor 1 euro krijg je ca 112 shilling (dec. 2015), klik hier voor de actuele koers van de Keniaanse Shilling. De in- en uitvoer van de shilling is verboden. De invoer van vreemde valuta is onbeperkt, maar dit moet bij aankomst in het land wel worden aangegeven. Je kunt je geld beter niet op het vliegveld wisselen, omdat hier commissies worden berekend. Het beste kun je je geld wisselen bij banken in de stad. Travellercheques (in Amerikaanse dollars of Engelse ponden) kun je inwisselen bij de bank.

De meeste grote kantoren hebben een geldautomaat. In Nairobi & Mombasa zijn pinautomaten. Houd er echter rekening mee dat deze soms niet werken. Openingstijden banken: maandag-vrijdag, 9u00-15u00, zaterdag, tot 11u00. Postkantoren: maandag-vrijdag, 8u00-17u00, zaterdag, tot 13u00. Creditcards worden meestal alleen in grote hotels geaccepteerd.

In Kenia is het gebruikelijk om in een restaurant een fooi te geven van 5 -10% van de rekening. Ook bij een safari of trekking verwachten de chauffeurs, gidsen en koks een fooi. Op deze manier verdienen zij wat bij, een bedrag van 2,- tot 3,- Euro per persoon is voldoende.

Welke taal spreken ze in Kenia?
Het Engels en Swahili zijn de meest gesproken talen in Kenia. Er zijn nog vele andere talen die voor de verschillende stammen worden gesproken zoals, Kikuyu, Luhia, Luo en Kikamba. Er is nog een taal die je tegen zult komen en dat is Sheng, dit wordt vooral gesproken door de jongeren. Het is een mix van Swahili, Engels en een aantal andere talen. In de steden wordt Engels gesproken, het land is een voormalig kolonie van Groot-Britannië. Langs de kust wordt ook het Duits goed begrepen. Het is handig om een paar woorden Swahili te leren, omdat de lokale bevolking dit zeer op prijs zal stellen.

Een paar woordjes Swahili
Hallo - Jambo!
Dag - Kwaheri
Ja - Ndiyo
Nee - Hapana
Dank u (heel veel) - Asante(sana)
Hoe gaat het? - Habari?
(Heel) Goed - Mzuri (sana)
(Heel) Slecht - Mbaya (sana)
Ok/goed - Sawa sawa
Alstublieft - Tafadala
Hoe laat is het? - Saa ngapi?
Water - Maji
Thee - Chai
Koffie - Kahawa
Bier - Bia
Ik kan Swahili spreken - Ninaweza kusema Kiswahili!

Hoelang doet de post er over in Kenia?
Per luchtpost zijn brieven en kaarten uit Kenia meestal binnen een week in Nederland.

Heb ik een verloopstekker nodig voor mijn elektrische apparaten?
In Kenia bedraagt de stroomspanning 220-240 volt. Omdat de stopcontacten anders zijn dan in Nederland, is een driepotige stekker nodig. Je kunt hiervoor een 'adapter' kopen.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In Kenia is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later. Lees verder ....

Festivals en Feestdagen

  • 1 januari Nieuwjaarsdag
  • 23 februari Id al-Adha (Feest van het offeren)
  • 18 april Goede Vrijdag
  • 21 april Paas Maandag
  • 1 mei Dag van de arbeid
  • 1 juni Madaraka Dag
  • 10 oktober Moi Dag
  • 20 oktober Kenyatta dag
  • 12 december Onafhankelijkheids Dag
  • 12 december Jamhuri and Uhuru Dag
  • 25 december Kerstmis
  • 26 december Kerstmis
  • december/januari Id al Fitr (eind van de Ramadan)

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen

Boeken over Kenia:
Out of Africa, Karen Blixen
Ik droomde van Afrika, Kuki Gallman
Iets van waarde, Robert Ruark, 496 blz
De afvallige, Mike Mwaura, 148 blz
River Road Nairobi, Meja Mwangi, 379 blz

Reisgidsen Kenia:
Elmar Reishandboek Kenia
Lonely planet Kenya
Marco Polo Reisgids Kenia
Kosmos Midden Serie Kenia
Kosmos Grote Serie Kenia en Noord Tanzania
Novib/KIT Landenreeks Kenia
Kenia Vitamine V

Meer tips voor reizen naar Kenia
Riksja Travel - Kenia
Rondreis Kenia
Kenia informatie - Reizendoejezo
Lonely Planet - Kenia

Reizen in Kenia
De goedkoopte manier om te reizen in Kenia is met het openbaar vervoer. Tussen de grote steden rijden luxe en snelle bussen. Op kleinere afstanden rijden minibussen, de zogenaamde Matatu. Als je op deze manier reist zie je het meest van de omgeving en de plaatselijke bevolking. De trein is ook een populair vervoermiddel in Kenia en veiliger dan de bus. Vooral de treinreis van Nairobi naar Mombasa is een bijzondere ervaring en dé manier om naar de kust te reizen. Als je met de taxi gaat kun je het beste vooraf een prijs afspreken. Een taxi is wel een van de duurdere vervoersmiddelen. Vooral als je naar een bestemming gaat die buiten de stad ligt. Tijdens de safari reis je in landrovers of minibusjes voor maximaal 7 personen. De minibusjes zijn voorzien van een dak dat opengeklapt kan worden, waardoor je een uitstekend zicht hebt op de dieren.