Vakantie Kaapverdië
Informatie Kaapverdië
Hoofdstad: Praia
Officiële taal: Portugees
Munteenheid: Kaapverdische escudo
Visum: Voor een vakantie Kaapverdië is een visum vereist. Deze kunt u bij aankomst regelen of de reisorganisatie regelt het voor u.
Vaccinaties: niet verplicht, maar dtp en hepatitis A worden aangeraden.
Klimaat: Droog, met warme, droge zomers
Beste reistijd Kaapverdië: oktober t/m mei
Tijdverschil: UTC -1
Als bestemming wordt een vakantie Kaapverdië de laatste jaren steeds populairder. Met name in de wintermaanden vlieg je er in ca 5 uur naar toe en ben je verzekerd van mooi en warm weer. De grotere reisorganisaties hebben Kaapverdie inmiddels ook ontdekt als ideale vakantiebestemming voor in de winter. Onder surfers was Kaapverdie al iets langer bekend als perfecte plek. In de winter zijn de golven van topkwaliteit. En vergeet ook de muziek niet!
Kaapverdië bestaat uit twee kleine groepen eilanden voor de westkust van Afrika op 560 km van Dakar. De destijds onbewoonde eilanden werden in 1456 door Portugezen ontdekt. Tot 1876 werden de eilanden gebruikt door slavenhandelaren voor het verzamelen van slaven en de bevoorrading van de schepen. Deze vroegere activiteit weerspiegelt ook de samenstelling van de bevolking: ruim 70% is van Afro-Portugese afkomst. Met het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1975 kwam er een einde aan de Portugese overheersing, maar als gevolg van de beperkte mogelijkheden van de eilanden wonen tegenwoordig meer Kaapverdiërs buiten hun land dan er in. Het geld dat door hun naar huis wordt gestuurd, is dan ook een belangrijke inkomstenbron.
De noordelijke eilanden (de bovenwindse eilanden) heten de Barlavento en de zuidelijke of benedenwindse eilanden eilanden de Sotavento. De vulkanische eilanden met door de wind tot groteske vormen verweerde hellingen rijzen loodrecht op uit de oceaan. Het hoogste punt is de is de actieve vulkaan Cano op het eiland Fogo in het zuiden. Het merendeel van de bevolking woont langs de kust op Sao Tiago, één van de zuidelijke eilanden, en op Santa Antao en Sao Vicente, die bij de noordelijke eilanden horen. De landbouw wordt bemoeilijkt door een chronisch gebrek aan water en de meeste landbouw vindt dan ook plaats in enkele geïrrigeerde valleien in het binnenland. De oogst, die voornamelijk bestaat uit maïs, bonen en zoete aardappelen, lijdt erg onder de droogte. Om die reden zijn veel inwoners geëmigreerd naar Portugal.
Ook economisch gezien heeft Kaapverdië het moeilijk. Het land beschikt nauwelijks over bodemschatten. De enige mineralen van betekenis zijn zout en pozzolana, een vulkanisch gesteente dat wordt gebruikt voor de productie van cement. Slechts twee producten worden geëxporteerd: vis en bananen.