Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Tibet

Hier vindt u nuttige reisinformatie en reisadviezen voor Tibet. Bijvoorbeeld welke inentingen worden aanbevolen, hoe regelt u een visum voor Tibet en kan ik ook gewoon geld pinnen? Kortom ga wijs op reis naar Tibet.

Kan ik veilig reizen in Tibet?

  • Het ministerie van buitenlandse zaken geeft als reisadvies voor Tibet dat er voor de hele regio geen noemenswaardige risico's zijn.  
  • Na aankomst in Tibet dient u zich binnen 24 uur te melden bij het plaatselijke politiebureau. Als u in hotel verblijft dan zal het hotel dit voor u verzorgen. Als u een rondreis door Tibet maakt zult u zich iedere keer als u naar een andere plaats reist weer moeten melden bij het politiebureau. Als u deelneemt aan een georganiseerde reis zal de reisleider dit doorgaans doen door alle paspoorten van de reizigers mee te nemen naar het politiebureau.
  • Let verder goed op in bij drukke toeristische plekken voor zakkenrollers en dieven die het op uw kostbare spullen hebben voorzien. Draag nooit opzichtig dure horloges of sieraden. Het is vragen om problemen. Houdt u geld en belangrijke reisdocumenten gescheiden en het beste kunt u deze in een zgn moneybelt bij zich dragen. Dit is wel het veiligst. 
  • Tot slot check voor vertrek naar Tibet altijd nog even het meest recente reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken en volg ter plekke het lokale nieuws in kranten, tv en internet.

Waar kan ik een visum voor Tibet aanvragen?
Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt: je moet voor je reis naar Tibet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit China (Tibet) nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast heb je een visum voor China nodig. Als je via China door Tibet wilt reizen moet het visum worden aangevraagd bij de Chinese ambassade in Den Haag (klik hier voor meer infomatie over het aanvragen van een visum voor China). Let op: Indien je via Nepal naar Tibet wilt reizen dient het visum voor China uitgegeven te zijn door de Chinese ambassade in Kathmandu.

Tibet Travel Permit
Alle buitenlanders die naar de Tibet Autonomous Region willen reizen hebben behalve een visum voor China een Tibet Travel Permit nodig – ook mensen met een Chinese verblijfsvergunning. Niet alle reizigers worden op hun permit gecontroleerd. Maar als je gesnapt wordt zonder permit, kun je vastgehouden worden op het politiebureau en een boete krijgen, en word je teruggestuurd naar de plaats waar je vandaan komt. Om binnen Tibet naar gebieden buiten de regio Lhasa te reizen heb je naast de gewone permit nog een Alien Travel Permit of een Military Permit nodig.

Hoe kom je aan een permit voor Tibet?
De permit kun je alleen krijgen door een groepstour te boeken. Een groep kan al uit twee personen bestaan. Veel reisorganisaties en hostels in China en Nepal willen trouwens pas een permit plus trein- of vliegticket regelen als je ook een tour bij hen boekt. Je kunt een vlieg- of treinreis met een korte tour boeken om de TAR binnen te komen en daarna in Lhasa verlenging regelen door een volgende tour te boeken. De reisorganisatie waarbij je de permit regelt geeft je een kopie; het origineel ligt bij het Tibet Toerisme Bureau. Zorg er altijd voor dat je een kopie hebt en dat je naam en paspoortnummer er goed in vermeld staan!

Welke inentingen worden aanbevolen voor Tibet?
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor China worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Hepatitis A
* Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfys-vaccinatie geadviseerd.

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Tibet.

Omdat Tibet zeer hoog ligt (Lhasa ligt op 3600 m) is de kans aanwezig dat je te maken gaat krijgen met hoogteziekte. Het beste is om geleidelijk aan de hoogte te wennen, veel water te drinken en de eerste dagen rustig aan te doen.

Kan ik ook met euro's betalen in Tibet?
Net als in China is de officiele munteenheid in Tibet de Yuan, waarvan de grootte van de briefjes verschilt van 1 tot 100 Yuan. De officiele afkorting is CNY. Eén euro is ongeveer 10 Yuan, en 1 Yuan is ca. € 0,09. In de steden kun je steeds makkelijker geld opnemen met je pinpas. Je kunt met Traveller Cheques terecht in euro's of dollars. We raden je aan verschillende betaalmiddelen mee te nemen (pinpas, traveller cheques en een klein bedrag in dollars of euro's), zo heb je altijd geld bij de hand als je bijvoorbeeld ergens niet kunnen pinnen. Er is veel vals geld in omloop, dus check altijd goed je wisselgeld.

Welke taal spreken ze in Tibet?
Tibet is onderdeel van China. In China worden verschillende talen gesproken. De officiële taal is het Putonghuà. Deze taal is gebaseerd op het Chinees dat rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Dit Chinees wordt gebruikt op scholen en in de nationale media. In tegenstelling tot de gesproken taal is de geschreven Chinese taal in het hele land hetzelfde.

De Chinese taal is voor ons vrij moeilijk te leren vanwege de verschillende toonhoogten die gebruikt worden. Over het algemeen wordt er in China weinig Engels gesproken (al wordt dit wel steeds meer, je zult merken dat veel Chinezen het Engels met je willen oefenen) maar met handen en voetenwerk kom je een heel eind. We raden je sterk aan een taalgidsje mee te nemen waar Chinese karakters in staan, zo kun je aanwijzen wat je bedoelt te zeggen. Lonely Planet heeft goede taalgidsjes. Een paar woorden: Hallo, hoe gaat het met je ? - Ni Hao Prima, en met u? – Wo hén hao. Ni ne? Ik kom uit Nederland - Wo cóng Hélán lai Ik begrijp u niet – Wo bù dong Tot ziens - Zàijian Hoeveel kost het? – Dúoshao qián? Alstublieft - Qing

Hoe lang doet de post er over in Tibet?
De postbezorging in Tibet is over het algemeen goed verzorgd. Bij de meeste hotelrecepties kun je postzegels kopen, en als je een brief post, is die meestal na ongeveer een week in Nederland.

Wat is het tijdsverschil met Tibet?
In heel China en dus ook Tibet is één tijdzone. In China is het zeven uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd, in de zomer is dit verschil maar zes uur.

Geen internationale vluchten op Tibet
Op Lhasa zelf wordt niet internationaal gevlogen. Je kunt je reis door Tibet beginnen vanuit Nepal of China. Kijk hiervoor bij ons Reisaanbod Nepal of Reisaanbod Tibet. De luchthavenbelasting bedraagt 90 Yuan voor internationale vluchten en 50 Yuan voor nationale vluchten (onder voorbehoud lokale wijzigingen).

Vervoer in Tibet
Het vervoersmiddel bij uitstek voor reizen door Tibet is de landcruiser. Bij de privé reizen heb je de beschikking over je eigen landcruiser met chauffeur, zodat je helemaal vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Binnen de grenzen van de Chinese wetgeving natuurlijk, want je zult heel wat controle posten passeren. Bij het reizen moet je er rekening mee houden dat je travel permit' hebt, deze moet je vooraf aanvragen. Meestal regelt je reisagent dit voor je, anders moet je ter plaatse dit zelf regelen.

De landcruisers zijn vaak het enige vervoermiddel waarmee Tibet te bereizen is, omdat de weg na Shigatse vaak in slechte conditie is. In de zomermaanden is het soms een grote modderpoel met vele landslides en is het onmogelijk de Friendship Highway op een andere manier te bereizen. Ondanks de 'luxe' van de eigen landcruisers is een reis door Tibet dan ook nog steeds een zwaar avontuur. Zo kan het gebeuren dat je soms een stuk langs een landslide moet lopen. Als er dan dragers ingehuurd moeten worden, zullen deze kosten door de reiziger ter plekke zelf betaald dienen te worden.

Tussen Lhasa en Golmud, Tsedang en Xigazê rijden bussen. Via reisagentschappen of hotels kan men vaak jeeps met chauffeur huren. Vanuit Chengdu, Xian en Beijing (China) en Kathmandu (Nepal) kan men naar Gonggar vliegen. Je kunt tickets kopen in Chengdu (goed adres: het Traffic Hotel) en krijgt zonder probleem een permit. Dit vliegveld ligt circa negentig kilometer ten zuidwesten van Lhasa. Hiervandaan kan men een bus of taxi naar Lhasa nemen. Na aankomst is het verstandig even rustig aan te doen om wat te acclimatiseren. Het is ook mogelijk Lhasa over land te bereiken. Zo kan men geleidelijk aan de ijle lucht wennen en verkleint men de kans op hoogteziekte. Vanuit Golmud (Chinese 'grensplaats') kan men per bus naar Lhasa. Duur hiervan ligt gemiddeld tussen de dertig en vijftig uur, afhankelijk van de begaanbaarheid van de weg. Een tweede route is vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Deze tocht duurt, met jeeps en chauffeur, ten minste drie dagen. Beide tochten zijn, door de vaak slechte weg, vrij zwaar. Vanuit Lhasa is dit beter te doen dan omgekeerd doordat men dan geacclimatiseerd is. Er zijn ook mensen die gaan fietsen.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Reisgidsen Tibet:
Lonely Planet Tibet
De Tibet Reisgids, E.B. Booz en M. Zeyfert
Tibet Reisgids, Elmar
Trotter Noord – India / Nepal / Tibet

Meer reisinformatie Tibet
Veeronline Reisavonturen
Lonely Planet - Tibet

Reisverslagen
Rondreis China, Tibet, Nepal