Informatie Tunesië
Hoofdstad: Tunis
Oppervlakte: 163.610 km2
Aantal inwoners: ca 11 miljoen
Taal: Arabisch (officieel en een van de handelstalen), Frans (handelstaal)
Religie: Islam (96%)
Staatsvorm: Presidentiele republiek
Munteenheid: Tunesische dinar
Tijdsverschil: +1 uur in de zomer, in de winter geen tijdsverschil
Meer informatie en inspiratie voor reizen naar Tunesië
Tunesie was altijd een geliefd land om op vakantie te gaan. Voordat u een reis naar Tunesië boekt raden wij u aan om het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken goed in de gaten te houden.
De moderne luchthaven en de miljoenenstad Tunis zien er dan voor West-Europeanen wel vertrouwd uit, maar kunnen toch niet verhelen dat u in een andere wereld bent beland. Ten eerste de taal: Arabisch is de landstaal, verder wordt ook Frans gesproken als omgangstaal. Ook de architectuur is oosters: de Moorse elementen, de platte daken, de witte huizen, het felle licht en de exotische geuren.
De kust met het witte zand en heldere water is vooral aantrekkelijk voor zonaanbidders. De toeristenhotels aan het strand bieden al het moderne comfort.
Alle hotels en reisbureaus bieden tochten door het hele land aan of uitstapjes naar interessante plaatsen. Als u Tunesië beter wilt leren kennen, is het handig als u over eigen vervoer beschikt en ook over voldoende tijd. Huurauto's van veel verschillende merken zijn verkrijgbaar.
Voor mensen die in archeologie zijn geinteresseerd, is er in Tunesië het een en ander te ontdekken. Er zijn overblijfselen uit alle perioden uit de rijke geschiedenis van het land. Uit de prehistorische tijd stammen de op hunebedden lijkende graven van Elles en de vele bewerkte vuurstenen werktuigen, die men in het noorden en zuiden gevonden heeft.
Uit de Punische tijd zijn er de stadsmuur van de Punische haven Carthago, de tofet - heilige plaats waar kleine kinderen werden geofferd en begraven - in Salammbô met de stèles van de geofferde kinderen en de ruïnestad Kerkouane op Kaap Bon.
De Romeinen bouwden de limes (grensmuur) aan de rand van de Sahara en lieten in het hele land producten van hun cultuur achter zoals het Colosseum in El Djem, het theater in Dougga, de Capitool-tempel in Thuburbo Majus, de onderaardse villa's in Bulla Regia, de thermen in Carthago en het 123 km lange aquaduct dat Carthago voorzag van het water van de Djebel Zaghouan.
Uit de islamitische tijd stammen vestingen als de ribat van Monastir en die van Sousse, oude stadsmuren en paleizen en ook Kairouan met zijn moskeeën en oude gebouwen. Toen de Moren terugkeerden uit Andalusië, bracht dat een opleving van de architectuur, de beeldende kunst en de muziek teweeg.
Bijna 75 jaar Frans protectoraat zijn niet voorbijgegaan zonder sporen achter te laten. De grote steden kregen een deels naar Frans model aangelegde nieuwe stad. Er werden scholen en kerken gebouwd en straten aangelegd. De cultuur en het onderwijs werden sterk door Frankrijk beïnvloed. Na de onafhankelijkheid in 1956 begon de ontwikkeling van het moderne Tunesië.