Wanneer kiezen voor een doorlopende reisverzekering?

Lange reizen op je bucketlist en in de planning voor 2025, maar maak je ook regelmatig spontane tripjes van een paar dagen? Dan is het verstandig om even stil te staan bij je reisverzekering. Als je een doorlopende reisverzekering afsluit, heb je er geen omkijken naar én kun je financieel flink besparen. Je hoeft dan niet meer bij elke reis opnieuw stil te staan bij je verzekering en het geeft financiële zekerheid bij onverwachte kosten tijdens je reis.
 
Daarnaast kun je ook extra dekkingen toevoegen en jouw verzekering zo personaliseren en afstemmen op jouw reisbehoeften. Er zijn een paar factoren die bepalen of het verstandig is om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, hebben we alle belangrijke aspecten hieronder even voor je op een rijtje gezet.

1. Frequentie: hoe vaak ga je weg?

Een van de belangrijke factoren bij het kiezen van een reisverzekering is de frequentie van je reizen. Bedenk voor jezelf hoe vaak je van plan bent om in het jaar weg te gaan of hoe vaak je de afgelopen jaren gemiddeld weg bent geweest. En dan telt echt alles mee: van een maand naar Bali tot een weekendje Zeeland. Als je minimaal twee tot drie keer per jaar op pad gaat, dan is het financieel voordeliger als je een doorlopende reisverzekering neemt. Anders moet je steeds opnieuw een kortlopende verzekering afsluiten voor elke vakantie. Kortom, als reizen regelmatig voorkomt bij jou, is een doorlopende reisverzekering voordeliger en veel efficiënter.

2. Afstand: hoe ver ga je op reis?

Reis je vooral binnen Nederland of Europa? Dan kan het zijn dat een standaarddekking voldoende is voor jou. Als je verder weg gaat naar bijvoorbeeld andere continenten, dan is het vaak het geval dat je ook voor een langere tijd weg bent en een werelddekking nodig hebt. Een doorlopende reisverzekering biedt de flexibiliteit om de dekking aan te passen naar jouw reisgedrag. Stel je besluit toch een tijdje langer weg te blijven, is dat geen probleem voor je verzekering. Op deze manier ben je verzekerd en voorkom je onverwachte kosten bij reizen naar verre bestemmingen.

3. Gewenst comfort

Het gewenste comfort speelt ook een rol in de overweging of je wel of geen doorlopende reisverzekering neemt. Dit klinkt wat abstract, maar wat we bedoelen is gewoon: bij een kortlopende reisverzekering moet je bij elke kleine of grote vakantie een nieuwe reisverzekering afsluiten. Dat wil je vervolgens goed vergelijken en daarmee kost het tijd. Misschien niet het leukste om je tijd aan kwijt te zijn. Voorpret van activiteiten plannen en routes uitstippelen doet het vaak beter.

Houd je van gemak, ga je vaker spontaan er tussenuit of weet je van jezelf dat je dit snel vergeet: sluit één keer een doorlopende reisverzekering af en je zit goed, zowel bij vakanties als een onverwacht weekendje weg.

4. Type reis: hoe zien je vakanties eruit?

Bij het vergelijken en afsluiten van een doorlopende reisverzekering kun je verschillende dekkingen kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een extra dekking toevoegen voor bijvoorbeeld avontuurlijke sporten, bagage, annulering, vervangend vervoer, pechhulp en geneeskundige kosten. Ook de regio speelt hierbij mee. Ga je bijvoorbeeld buiten Europa, dan heb je werelddekking nodig.
 
Zijn deze ingrediënten vaak hetzelfde bij de verschillende tripjes die je maakt, dan is een doorlopende reisverzekering ideaal. Je betaalt dan namelijk de hele loopduur wel of niet voor bepaalde extra dekkingen. En als je ze vaker nodig hebt, dan kan dat dus makkelijk uit. De basisdekking voor personenhulp is standaard inbegrepen. Dit zorgt ervoor dat je altijd verzekerd bent van hulp bij onvoorziene situaties.

Een doorlopende reisverzekering kun je natuurlijk afhankelijk van je reisplannen in de toekomst nog wel aanpassen of uitbreiden. Vaak is de looptijd een jaar, dus na dat jaar kun je altijd een dekking eraf halen of erbij toevoegen. En heb je bijvoorbeeld een lange reis op de planning staan waarbij je bijvoorbeeld een camper, dure apparatuur of uitrusting leent? Of ga je misschien een jaar vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Dan kan het ook geen kwaad om je aansprakelijkheidsverzekering te checken. Daarmee verzeker je aansprakelijkheidbij schade die je veroorzaakt aan andermans spullen - ook in het buitenland.