Hoe bereid je je voor op een zeilvakantie?

Ga jij voor het eerst op zeilvakantie? Zeilen is bij uitstek iets voor grotere wateren en meren en is eigenlijk het échte varen. Om je goed voor te bereiden kun je de onderstaande punten langslopen. Nu is het allereerst handig als je überhaupt kunt zeilen. Je voelt je namelijk een behoorlijke sta in de weg wanneer jij als enige aan boord niet kunt zeilen. Kun jij niet zeilen, dan is er geen nood aan de man: ga op zeilles. Op verschillende plekken in het land kun je zeillessen volgen. Een echte aanrader. Daarnaast is het in sommige gevallen verplicht een vaarbewijs te hebben; dit hangt mede af van de grootte van het schip. Wat moet je nog meer regelen?

Officiële zaken op orde stellen

Bezit je zelf een zeilschip of ga je er een huren? Sluit in ieder geval een bootverzekering af, inclusief pechhulp. Ook schepen dienen verzekerd te zijn. Vaar je in het buitenland, dan is ook een reisverzekering aan te raden; ook voor ziektekosten. Die kunnen in het buitenland hoger liggen dan in Nederland; je voorkomt met deze verzekering een financiële ramp (in sommige gevallen). Echt doen.

Voor jouw veiligheid

  • Zorg voor een marifoon aan boord. Mocht je onverhoopt hulp nodig hebben, dan heb je overal bereik en kun je een noodsignaal uitzenden. Heel belangrijk dus. Je mag een marifoon alleen gebruiken als je in het bezit bent van een vaarbewijs. Ook kun je ermee communiceren met de sluiswachter indien nodig.
  • Zorg dat iedereen een zwemvest draagt aan boord en zorg voor de aanwezigheid van reddingsboeien.
  • Zorg ervoor dat er voldoende stootwillen aan de zijkant van de boot hangen; zij voorkomen (als luchtbumper) butsen tegen de steiger en de wal, of schade aan je eigen schip of dat van een ander. Beter te veel dan te weinig stootwillen; het kan er ook in sluizen wild aan toe gaan. Houd je aan de vaarnavigatie! Voordat je het weet loopt je schip vast op een zandbank. Je wilt niet weten wat de kosten kunnen zijn indien men je eruit moet komen slepen. De vaarnavigatie is enorm belangrijk, zeker in Nederlandse binnenwateren en rivieren.
  • Houdt altijd het weer in de gaten, echt van uur tot uur! In Nederland kan het weer zomaar omslaan. Ook het IJsselmeer wordt dan al gauw een gevaarlijke plek (kijk maar eens op de website van de KNRM). Onderschat nóóit de kracht van het water. Als schrijver van dit artikel kan ik zeggen dat een naaste van mij gered is door de KNRM op het IJsselmeer. Gewoon op een zomerdag waarin het weer omsloeg. En nee: er was niet van uur tot uur het weer gemonitord. Een echte waarschuwing dus; het was namelijk kantje boord, ook volgens de KNRM). Neem voldoende eten en drinken mee aan boord. Zorg dat dit vast kan staan, zodat het niet over boord kan slaan. Neem voldoende warme kleding mee, maar ook bedekkende kleding. Op het water is het meestal een stuk frisser. Zorg voor waterafstotende kleding.
  • Neem een petje mee tegen de zon, een zonnebril tegen de schittering op het water en zonnebrandcrème - en eventueel badkleding
  • Spring nooit oververhit zomaar in het koude water. Je kunt hierbij een levensgevaarlijke thermische shock oplopen indien je hoofd ook onder water komt. Controleer of er een ladder aan de buitenzijde hangt, zodat je ook de boot weer in kunt komen mocht je gaan zwemmen. Laat het schip controleren of dit in goede staat is voor een zeilvakantie. Een roer kan bijvoorbeeld afbreken, er kan houtrot spelen. Beter voorkomen dan genezen.
  • Zorg voor EHBO spullen aan boord en eventueel voor reistabletten tegen zeeziekte. Controleer of alles nog werkt aan boord en neem belangrijke reserve onderdelen mee (dit is namelijk lastig verkrijgbaar vanaf een boot).
  • Neem maatregelen om naar het toilet te kunnen gaan indien aan de orde.
  • Neem persoonlijke hygiëne spullen mee.
  • Neem de spullen mee die je op andere vakanties ook mee zou nemen, zoals handdoeken, boeken, opladers etc. 

Beter goed voorbereid zijn, dan achteraf spijt hebben! Fijne vakantie.