5 Dingen die je niet moet doen als je naar het buitenland reist, ongeacht je bestemming

Ga je voor een midweek naar een Duits vakantiepark of voor een maandenlange sabbatical naar Zuidoost-Azië? Wat je keuze ook is, iedere reis vergt een gedegen voorbereiding. Natuurlijk kan het leuk zijn om je ook op vakantie te laten verrassen. Een nieuwe omgeving, avonturen en af en toe uit je comfortzone stappen horen er nu eenmaal bij. Maar op vervelende verrassingen zit niemand te wachten. Met deze tips blijf je verzekerd van een ontspannen en memorabele reis.

Van een reisverzekering en geldige paspoorten tot eventuele vaccinaties, formulieren en een VPN. Terwijl je je reis aan het voorbereiden bent, kom je erachter dat je aan een heleboel dingen moet denken. Het is dan ook een goed idee om een lijst te maken met de belangrijkste zaken. Zo bewaar je het overzicht en kun je door alles af te vinken uitkijken naar een zorgeloos vertrek. Zorg ervoor dat je de volgende punten in ieder geval niet over het hoofd ziet:

Geen of een dubbele reisverzekering

Als je via een reisbureau boekt, is het hebben van een reisverzekering doorgaans verplicht. En dat is maar goed ook. Medische kosten die je in het buitenland maakt kunnen behoorlijk hoog oplopen, soms wel tot tienduizenden euro’s. Controleer eerst of je al een reisverzekering hebt. Soms maakt deze deel uit van een pakket. Een telefoontje naar je verzekeraar kan ook geen kwaad. Reisorganisaties bieden je tijdens het boekingsproces vaak de mogelijkheid om bij hen een reisverzekering af te sluiten. Doe dit pas als je zeker weet dat je nog geen doorlopende reisverzekering hebt.

Verlopen of vergeten documenten

Voor verre reizen geldt vaak de voorwaarde dat je paspoort nog een half jaar geldig is na terugkomst. Verleng je paspoort dus op tijd en vraag de verlenging ruim van tevoren aan. Er kunnen wel een paar weken overheen gaan voordat je je nieuwe paspoort ook echt in handen hebt. Ga ook na of je een visum nodig hebt en waar je dat kunt aanvragen. Als je alleen met kinderen reist, heb je toestemming nodig van de andere, thuisblijvende ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Ben je de enige wettelijke vertegenwoordiger? Dan moet je dat kunnen aantonen met een recent uittreksel uit de BRP.

Onveilig surfen

Met een zwemdiploma en een paar lessen sta je veiliger op een surfplank. Dat is helemaal waar, maar hier wordt toch echt op internetten gedoeld. Nu bieden de meeste hotels, campings, horecagelegenheden en openbare plaatsen wel gratis wifi aan. Heel handig, maar er kleeft een gigantisch nadeel aan. En dat is dat deze gratis openbare netwerken allesbehalve veilig zijn. Op vakantie in de EU kun je deze netwerken makkelijk vermijden, omdat roaming in heel de EU gratis is. Daarbuiten kan roaming een erg dure grap worden en ben je vooral aangewezen op openbare wifi. Schakel dan eerst een VPN in om ervoor te zorgen dat je verbinding privé en goed beveiligd is. Deze versleutelde verbinding houdt meekijkers op afstand, hackers buiten de deur en je IP-adres verborgen. Ook beschermt het je tegen malware en virussen.

Teveel inpakken

Pak je koffers en tassen slim in. Onthou daarbij dat er in het buitenland ook gewoon winkels zijn waar je shampoo, luiers en sokken kunt kopen. Als je koffer meer weegt dan het maximale aantal kilo’s voor ruimbagage, moet je vaak flink bijbetalen. Dat geldt ook voor handbagage die te groot blijkt. Luchtvaartmaatschappijen hanteren soms wisselende afmetingen voor handbagage, dus check dit altijd vooraf. In sommige gevallen kan het ook handiger zijn om bijvoorbeeld een backpack mee te nemen in plaats van rolkoffers. Zandweggetjes en wieltjes gaan niet goed samen. 

Aanbieders zomaar vertrouwen

Toeristen geven veel geld uit aan hun vakantie en oplichters willen daar graag een graantje van mee pikken. Wees alert op nepwebsites en typ zelf het adres in van de maatschappij, de accommodatie of organisatie waarbij je wil boeken. Er worden nog steeds veel nepaccommodaties online aangeboden. Koop geen kaartjes voor bijvoorbeeld het ov, concerten of voetbalwedstrijden op straat. Ga daarvoor altijd naar het officiële verkooppunt of de plaatselijke VVV.