Letselschade tijdens de vakantie? Dit zijn de mogelijkheden
Letselschade oplopen is nooit leuk, maar als het tijdens de vakantie gebeurt is het extra vervelend. Het is niet eenvoudig om een letselschadezaak af te wikkelen, en betreft de letselschade die u in het buitenland heeft opgelopen, wordt het nog gecompliceerder. Taal kan een grote barrière zijn, en daarnaast heeft elk land een andere manier om de schade af te hanteren. Het is daarom verstandig om een expert in de hand te nemen die bijstand kan leveren. Bij Drost Letselschade kunt u op deskundig advies en juridische hulp rekenen. Hoe zit het precies met letselschade op vakantie? Het zal hier uitgelegd worden.
Verschillende vormen van letselschade
Was u tijdens de vakantie betrokken bij een ongeval en was dit buiten uw schuld om, dan heeft u in principe recht op een schadevergoeding. Onder een letsel wordt een beschadiging of een verwonding aan het lichaam verstaan. Daarnaast kan er sprake zijn van materiële schade, oftewel de schade die direct in geld is uit te drukken. Denk daarbij aan schade aan eigendommen of opgelopen onkosten. Naast materiële schade kan er ook sprake zijn van immateriële schade. Dit heeft betrekking op psychische klachten als stress, verdriet of slapeloosheid. De vergoeding die daarvoor geldt heet smartengeld.
Letselschade op vakantie
Wordt de letselschade door een andere Nederlander veroorzaakt, dan kunnen de kosten verhaald worden via de Nederlandse verzekeraar. Daarbij is de aansprakelijke verantwoordelijk voor de kosten. Wanneer u letselschade in het buitenland oploopt, geldt het lex loci delicti-principe, wat betekent dat dit afgehandeld wordt volgens de wetten van het land waar het ongeval plaatsvond. Echter, binnen Europa is het, dankzij Europese regelgeving, eenvoudiger geworden om letselschade te verhalen. In geval van een verkeersongeval in Europa is het mogelijk om dit bij de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar te melden. Een voordeel hiervan is dat u niet belast wordt met een taalbarrière. Maar ook dan geldt dat de afhandeling van de zaak zal geschieden naar de regels van het land waar het ongeluk plaatsvond.
Letselschade tijdens een pakketreis
Een pakketreis is een georganiseerde reis die meer dan vierentwintig uur duurt, en vervoer, verblijf en nog een toeristische dienst omvat die een belangrijk deel van de reis uitmaakt. Loopt u letselschade op tijdens de reis die u geboekt heeft bij een Nederlandse reisorganisatie en is de schade gerelateerd aan het pakket van de reis, kunt u deze reisorganisatie aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade. Denk daarbij aan een val van een defecte stoel van het hotel, of voedselvergiftiging die u oploopt in een restaurant waar u via de organisatie eet. Maar schade die u oploopt tijdens uitstapjes op uw eigen initiatief, bijvoorbeeld een ongeval tijdens een fietstocht met een door uzelf gehuurde fiets, valt daarbuiten. De reisorganisatie moet de schade regelen met de veroorzakende partij. Hoewel u zich hier in principe dus niet mee hoeft te bemoeien, kan het toch handig zijn om ook in dit geval een letselschade-expert om bijstand te vragen. De aansprakelijkheid kan namelijk wel vaststaan, maar de hoogte van het bedrag niet. Een expert kan u hierbij helpen.