Eco-toerisme
Lijnrecht tegenover massatoerisme en goedkope all-in-vakanties staat ecotoerisme, oftewel duurzaam toerisme. Eco-toerisme wordt steeds populairder en in een maatschappij waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is dat logisch. Eco-toerisme houdt in dat je op reis gaat, maar rekening houdt met het milieu, de plaatselijke economie én de lokale cultuur. Daarnaast ben je je bewust van de gevolgen van je reis en probeer je een zo licht mogelijke ecologische footprint achter te laten. In dit artikel leggen we uit hoe jij duurzaam op reis kunt gaan en hoe je duurzame locaties in Europa kunt herkennen.
Bewust op reis
De manier waarop je je verplaatst tijdens je reis heeft ook gevolgen voor de ecologische voetprint die je achterlaat. Besluit je om te gaan vliegen, dan wordt er meer CO2 uitgestoten dan tijdens een treinrit. Op Ecopassenger kan je de impact van je verplaatsing binnen Europa berekenen. Vergelijk hier de CO2-uitstoot voor je verplaatsing per vliegtuig, auto en trein. Natuurlijk zijn lopen en fietsen de meest duurzame manieren om je te verplaatsen. Het is alleen moeilijk om te voet of te fiets op vakantie te gaan als je verre landen wilt bezoeken. Probeer jezelf toch bewust en duurzaam te verplaatsen. Besluit je bijvoorbeeld met het vliegtuig te gaan? Zorg er dan voor dat je langer op vakantie gaat. Zo is de CO2-uitstoot per dag minder hoog dan wanneer je een weekendje weggaat met het vliegtuig. Ga je met de auto naar Frankrijk? Rijd dan in een elektrische auto. De elektrische auto is veel schoner dan een auto die rijdt op gas of diesel.
Rekening houden met locals
Eco-toerisme betekent ook dat je rekening houdt en verantwoord omgaat met de lokale bevolking. Massatoerisme houdt in het algemeen geen rekening met de lokale bevolking. Het zijn vaak de overheid en grote massabedrijven die de koers bepalen van het toerisme. De lokale bevolking profiteert zo nauwelijks van het toerisme, terwijl dat wel zou moeten kunnen. Kies als je op reis gaat eens voor een lokale Bed and Breakfast in plaats van een hotelketen. Het geld blijft zo binnen de gemeenschap en wordt besteed aan lokale projecten, zoals bijvoorbeeld onderwijs. De locals profiteren zo ook van de positieve kanten van toerisme, ze krijgen geld binnen én er is werkgelegenheid. Op deze manier dragen de locals niet alleen de lasten van toerisme, zoals afval en drukte. Daarnaast profiteer jij als reiziger ook. Je reis zal authentieker worden en je zult veel leren over de cultuur van de lokale bevolking. Je leert een land echt goed kennen.
Rekening houden met de lokale natuur
Toerisme heeft vaak nadelige effecten op de natuur, voor zowel de flora als de fauna. Bossen worden in rap tempo gekapt, er wordt meer en meer infrastructuur aangelegd en ook dieren, zoals olifanten en tijgers, worden gezien als toeristische attractie. Daarnaast zorgt toerisme voor veel afval en overlast. Rekening houden met de lokale natuur is daarom belangrijk. Laat je afval niet slingeren en maak gebruik van de paden, zodat flora en fauna gespaard blijven. Denk daarnaast nog een keer na voordat je op de foto gaat met een tijger, of achterop de rug van een olifant springt. Hoewel toerisme nadelig kan zijn voor de natuur, wordt de natuur er soms juist door gespaard. Als de natuur een bron van inkomsten is voor de lokale bevolking, wordt het draagvlak om de natuur te beschermen ook groter.
Groene labels
Helaas is het begrip eco-toerisme niet beschermd en mag iedereen zijn/haar accommodatie als duurzaam bestempelen. Bij het kiezen van een vakantie-accommodatie kun je daarom kiezen voor een duurzame accommodatie mét een keurmerk, zodat je zeker weet dat het geen verkooptruc is. Kijk bijvoorbeeld of je accommodatie een Green Key-keurmerk heeft, dit certificaat wordt gegeven in wel 56 landen. Dit keurmerk betekent dat beheerders van de accommodatie er alles aan doen om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Ook het Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme (ECEAT) is een internationaal groen keurmerk. Deze organisatie heeft een groene vakantiegids met duurzame campings, hotels, B&B’s en vakantiehuizen. Het milieu wordt gespaard door bijvoorbeeld de keuze voor groene stroom of zelfs zonnepanelen, spaarlampen en gebruiken biologische producten. Verhuur jij zelf een vakantiehuisje? Ga energie vergelijken, zodat jij ook in jouw vakantiehuis groene stroom hebt. Als je aan alle eisen voldoet om een groen keurmerk te krijgen, vraag dit dan aan en laat toeristen zien dat jij kiest voor duurzaamheid.