Een aantal onmisbare aziatische smaakmakers

De Aziatische keuken is natuurlijk enorm uitgebreid, van Indiase dahl tot Pad Thai en Nasi campur in Indonesië. Zeker als je ergens inspiratie op hebt gedaan tijdens het reizen, is het wel zo leuk om het gerecht daarna na te kunnen maken. Gelukkig is het aanbod aan producten in ons land de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Tegenwoordig kookt bijna iedereen af en toe nasi goreng of een ramensoep. We hebben een paar belangrijke Aziatische smaakmakers voor je op een rij gezet.

Hoisin

Hoisin wordt gemaakt van restanten van de sojasaus-productie en staat in China bekend als "Ha-hsien Chiaang". Oorspronkelijk werd het gemengd met bloem, suiker, azijn en chilipepers, waardoor de originele hoisinsaus behoorlijk pittig was. Tegenwoordig worden ook andere kruiden zoals knoflook en peper toegevoegd, wat zorgt voor een hartige, zoete en kruidige smaak. Hoisin sauce is vooral geliefd als marinade voor vlees vanwege de stroperige textuur, waardoor het gemakkelijk gelijkmatig kan worden verdeeld.

Sojasaus

Een van de meest bekende Aziatische smaakmakers is sojasaus, gemaakt van maar vier basisingrediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. Door de toevoeging van Aspergillus oryzae schimmelculturen (ook bekend als koji-schimmel) fermenteren de sojabonen. Tijdens dit proces worden eiwitten afgebroken tot aminozuren, inclusief het aminozuur dat verantwoordelijk is voor de umami smaak. Dit fermentatieproces geeft sojasaus ook de karakteristieke donkere kleur. Tamari, een Japanse variant van sojasaus, is iets dikker en krachtiger van smaak dan gewone sojasaus en bevat minder zout. Als een recept vis- of oestersaus vereist, kun je dit voor een veganistisch alternatief het beste vervangen door dezelfde hoeveelheid gewone sojasaus of tamari.

Miso

Miso, een Japanse gefermenteerde pasta, ontstaat ook door fermentatie met de koji-schimmel. Deze dikke pasta wordt veel gebruikt in Japanse sauzen en soepen, zoals misosoep. Traditioneel wordt miso gemaakt van sojabonen, maar het kan ook van andere bonen, gerst, rijst, boekweit, gierst, rogge en zelfs kikkererwten worden gemaakt. Er bestaan verschillende soorten miso, waarvan shiro miso (witte miso) en aka miso (rode miso) het bekendst zijn. De smaak gaat van licht zoetig tot intens hartig, afhankelijk van de ingrediënten en de fermentatietijd. Over het algemeen geldt: hoe langer hij gerijpt is, hoe donkerder van kleur, hoe sterker de smaak. Miso kan bijna eindeloos in de koelkast bewaard worden en kan je gebruiken in soepen, sauzen, marinades, wokgerechten, dressings en bouillon. En voegt heel veel smaak toe aan je gerechten. En nog een voordeel; het is rijk aan natuurlijke probiotica! Super gezond dus. Weet je niet hoe je miso moet gebruiken? Kijk dan online op bijvoorbeeld Asianfoodlovers voor inspiratie en recepten.

Vissaus

Vissaus heeft een enorm heftige geur en smaak. Je ruikt meteen of vissaus in het gerecht wordt gebruikt!  Dit sausje wordt gemaakt door vis te fermenteren. Vooral in Thailand en Vietnam zijn de mensen dol op de intense, zoute smaak van de lichtbruine saus. Ben niet te royaal met vissaus; meet altijd de hoeveelheid nauwkeurig af. Deze smaakmaker past goed bij visgerechten, soepen, rijst- en noedelgerechten, en diverse curry's, ook varianten met vlees.