Wijs op reis naar Suriname

Reisadvies Suriname

Hier vindt u belangrijk reiadvies en tips voor reizen naar Suriname o.a. visum aanvragen, valuta, inentingen, vervoer en eten en drinken. Kortom ga wijs op reis naar Suriname.

Heb ik een visum nodig voor mijn reis naar Suriname?
Je moet voor een reis naar Suriname in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Bovendien moet je een visum aanvragen bij het Surinaamse Consulaat.

Klik hier voor meer informatie over het aanvragen visum voor Suriname!

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Suriname vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Moet ik mij ook inenten als ik naar Suriname ga?
Inenting voor gele koorts is verplicht na een verblijf in een gele koorts gebied, overige inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen.

Voor Suriname worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht
* Gele koorts

Ook dien je dagelijks malariatabletten te slikken (Malarone). Klik hier voor adressen waar u zich kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Suriname.

Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent Suriname.

Kan ik met euro's betalen in Suriname?
Het geldige betaalmiddel in Suriname is de Surinaamse dollar (SRD). Alhoewel de koers regelmatig schommelt ontvang je voor 1 Euro ongeveer 4 Surinaamse Dollar. Klik hier voor de actuele koers. Sommige winkels in de binnenstad accepteren US dollars of Euro's. In Paramaribo is het mogelijk te pinnen, indien je pas over de juiste logo's beschikt (Cirrus of Maestro). Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn meestal van 08.00 tot 14.00 uur geopend van maandag t/m vrijdag, in een aantal plaatsen zijn er ook Casas de Cambio die meestal de hele dag geopend zijn & waar je geld kunt wisselen.

Welke taal spreken ze in Suriname?
De officiële spreektaal is Nederlands maar Engels wordt eveneens overal gesproken langs de kust. De taal die door over het hele land gesproken wordt is het “Sranan-Tongo", een lingua-franca bestaande uit Engels, Nederlands, Frans, Portugees en Afrikaans. De verschillende etnische groepen en stammen praten ook nog steeds hun eigen taal.

Hoe lang doet de post er over in Suriname?
Post vanuit Suriname is vrij snel, gemiddeld duurt het een week tot 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar. Makkelijker en sneller is het natuurlijk om te e-mailen. In Paramaribo en Nieuw-Nickerie is dit prima mogelijk in e-mail cafe's, in het binnenland is vrijwel onmogelijk.

Op zich is mobiel bellen mogelijk, maar het bereik is slecht buiten de steden. Let op dat niet alle Nederlandse mobiele providers een contract met Suriname hebben afgesloten, informeer bij je provider voor vertrek of het zin heeft om je mobiele telefoon mee te nemen. Als je goedkoop naar huis wilt bellen, kun je beter ter plaatse een internationale telefoonkaart kopen waarmee eenvoudig en relatief goedkoop naar huis belt.

Wat is het tijdsverschil van Suriname met Nederland?
In Suriname is het in de zomer 5 uur vroeger dan in Nederland, in de winter 4 uur.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken:
Sonny Boy – Marjet van Zuylen
De groeten aan de Koningin – Karin Anema
Standplaats Paramaribo – Nina Jurna

Reisgidsen:
Suriname Dominicus Reisgids – Jeannette van Bodegraven (Nederlands)

Meer tips over reizen naar Suriname
Lonely Planet - Suriname
Veeronline Reisavonturen
Startpagina Suriname
Startpagina Suriname vakantie

Vervoer
In Suriname zijn niet veel wegen, eigenlijk alleen langs de kust en een klein stukje het binnenland in. In het gebied Boven-Suriname zijn de wegen, in het droge seizoen, goed berijdbaar. Tijdens de regens kunnen echter delen van de weg weggeslagen zijn. Een 4WD is dan noodzakelijk.

Wie de binnenlanden wil intrekken kan gebruik maken van kleine propeller-vliegtuigen of korjalen (houten kano's met buitenboordmotor). Door de vele rivieren in Suriname is de korjaal het meest gebruikte vervoermiddel om de binnenlanden en de lokale stammen en dorpen te bezoeken. Tijdens een tocht met een korjaal kom je regelmatig sula's (stroomversnellingen) tegen. Bij sterke stroming moet de korjaal soms getrokken worden.

Daarnaast bieden we de mogelijkheid (een gedeelte) van je reis met privé-auto te maken zodat je onderweg kunt stoppen waar je zelf wilt om te genieten van het prachtige uitzicht!

Festivals en Feestdagen
De meeste feesten in Suriname stammen af van de verschillende culturen die Suriname rijk is. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Dit geldt voor de officiële feestdagen, goede vrijdag, eerste en tweede paasdag, eerste en tweede kerstdag, Holi Phagua en een aantal islamitische feestdagen zoals de ramadan, het suikerfeest en het offerfeest. De belangrijkste festivals zijn onder andere:

1 Januari Nieuwjaarsdag
4 Maart Holi Paghwa, Hindoe nieuwjaarsfeest
6 April Goede Vrijdag
8/9 April 1ste en 2de Paasdag
1 Mei Dag van de Arbeid
1 Juli Keti Koti, Dag der Vrijheden, afschaffing van de slavernij
9 Augustus Internationale Dag der Inheemse Volkeren
13 Oktober Bodo/ Id-Ul-Fitr, einde Vastentijd
25 November Srefidensi, Onafhankelijkheidsdag
25/26 December 1ste en 2de Kerstdag
28-31 December Oudejaarsvieringen waarbij grote poppen worden verbrand.

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Suriname goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie of die opvallend proberen je af te leiden. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In Paramaribo wordt aangeraden `s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen. Kijk voor de actuele situatie en advies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eten en drinken
Een typisch Surinaamse maaltijd bestaat uit rijst met kip of vis. Door de vele culturen vind je gerechten uit de Afrikaanse, Chinese, Javaanse en zelfs Nederlandse keuken. Op het menu staan verder vele tropische vruchten zoals mango's, bananen, passievrucht, stervrucht en diverse citrusvruchten.

Populair zijn de belegde broodjes (met kip, groenten of vis), gebakken banaan, gefrituurde cassave en pasteitjes. Erbij worden meestal verse vruchtensappen, het non-alcoholische gemberbier of het lokale Parbo-bier (veelal in literflessen) gedronken. De lokale Borgoe-rum heeft een zeer hoog alcoholpercentage!

Tijdens een tocht naar de binnenlanden neem je proviand mee en zorgen jagers voor het vlees (vogels, bosvarkens). Ook kun je in de rivieren vissen vangen, die 's avonds worden geroosterd of gebakken.