Wijs op reis naar China

Reisinformatie China

Hier vindt u nuttige reisinformatie en belangrijk reisadvies voor China. Bijvoorbeeld is het veilig om in China te reizen? Welke inentingen worden aanbevolen, hoe moet ik een visum voor China aanvragen en hoe kan ik er ook gewoon geld pinnen? Kortom ga wijs op reis naar China.

Kan ik veilig reizen in China?

  • Na aankomst in China dient u zich binnen 24 uur te melden bij het plaatselijke politiebureau. Als u in hotel verblijft dan zal het hotel dit voor u verzorgen. Als u een rondreis maakt zult u zich iedere keer als u naar een andere plaats reist weer moeten melden bij het politiebureau. Als u deelneemt aan een georganiseerde reis zal de reisleider dit doorgaans doen door alle paspoorten van de reizigers mee te nemen naar het politiebureau.
  • Let verder goed op in grote steden en bij drukke toeristische plekken voor zakkenrollers en dieven die het op uw kostbare spullen hebben voorzien. Draag nooit opzichtig dure horloges of sieraden. Het is vragen om problemen. Houdt u geld en belangrijke reisdocumenten gescheiden en het beste kunt u deze in een zgn moneybelt bij zich dragen. Dit is wel het veiligst. 
  • Tot slot check voor vertrek altijd nog even het meest recente reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken en volg ter plekke het lokale nieuws in kranten, tv en internet.

Waar kan ik een visum aanvragen voor China?
Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt: je moet voor je reis naar China in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit China nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor privé, zakelijke en transit reizen met een maximum duur van 15 dagen hoef je, tot en met 30 november 2024, geen visum aan te vragen. Voor reizen langer dan 15 dagen geldt dit nog wel. Het aanvraagformulier kun je downloaden via het Chinese Visa Application Service Center. Het visum kun je vervolgens ophalen op het kantoor van deze dienst, welke gevestigd is op de 6e Rijswijkseweg 60 in Den Haag. De afhandeling van het visum duurt ca. 1 week. Let op tegenwoordig dient bij de visum aanvraag, naast een pasfoto en ondertekend aanvraagformulier, ook een kopie van je vliegticket, een hotelbevestiging en een van dag tot dag programma meegeleverd te worden

Bovendien moet u er rekening meehouden dat voor een bezoek aan Tibet een speciale Tibet-permit aangevraagd moet worden. Dit kan echter alleen via gespecialiseerde reisorganisaties in China. Als u via een Nederlandse reisorganisatie reist dan zullen zij dit in principe voor u organiseren. Voor vragen hierover kunt u dus het best terecht bij uw reisorganisatie.

Welke inentingen worden aanbevolen voor reizen naar China?
Inentingen (vaccinaties) worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor China worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Hepatitis A
* Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfys-vaccinatie geadviseerd.

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in China.

Kan ik ook met euro's betalen in China?
Het Chinese geld heet Renminbi (RMB), wat `geld van het volk` betekent. De munteenheid in China is de Yuan, waarvan de grootte van de briefjes verschilt van 1 tot 100 Yuan. De officiele afkorting is CNY. Eén euro is ongeveer 7 Yuan, en 1 Yuan is ca. € 0,1 (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers van de Renminbi. In de steden kun je steeds makkelijker geld opnemen met je pinpas. Je kunt met Traveller Cheques terecht in euro's of dollars. We raden je aan verschillende betaalmiddelen mee te nemen (pinpas, traveller cheques en een klein bedrag in dollars of euro's), zo heb je altijd geld bij de hand als je bijvoorbeeld ergens niet kunnen pinnen. Er is veel vals geld in omloop, dus check altijd goed je wisselgeld.

Fooien
Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in China. Gidsen in China hebben vaak een heel laag basissalaris, en zijn daardoor dus vaak zelfs afhankelijk van fooien en eventuele commissies. Over het algemeen kun je volstaan met het achterlaten van het kleine wisselgeld, als je echt heel tevreden bent kun je wat meer geven.

Welke taal spreken ze in China?
In China worden verschillende talen gesproken. De officiële taal is het Putonghuà. Deze taal is gebaseerd op het Chinees dat rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Dit Chinees wordt gebruikt op scholen en in de nationale media. In tegenstelling tot de gesproken taal is de geschreven Chinese taal in het hele land hetzelfde.

De Chinese taal is voor ons vrij moeilijk te leren vanwege de verschillende toonhoogten die gebruikt worden. Over het algemeen wordt er in China weinig Engels gesproken (al wordt dit wel steeds meer, je zult merken dat veel Chinezen het Engels met je willen oefenen) maar met handen en voetenwerk kom je een heel eind. We raden je sterk aan een taalgidsje mee te nemen waar Chinese karakters in staan, zo kun je aanwijzen wat je bedoelt te zeggen. Lonely Planet heeft goede taalgidsjes. Een paar woorden:

Hallo, hoe gaat het met je ? - Ni Hao
Prima, en met u? – Wo hén hao. Ni ne?
Ik kom uit Nederland - Wo cóng Hélán lai
Ik begrijp u niet – Wo bù dong
Tot ziens - Zàijian
Hoeveel kost het? – Dúoshao qián?
Alstublieft - Qing

Hoelang doet de post er in China over?
De postbezorging in China is over het algemeen goed verzorgd. Bij de meeste hotelrecepties kun je postzegels kopen, en als je een brief post, is die meestal na ongeveer een week in Nederland.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In heel China is één tijdzone. In China is het zeven uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd, in de zomer is dit verschil maar zes uur. Meer informatie ....

Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting (vertrekbelasting) voor China zit in principe reeds bij je internationale ticket inbegrepen (onder voorbehoud van lokale wijzigingen!).

Festivals en Feestdagen
Feestdagen hebben in China vaak een religieuze achtergrond. Het grootste feest in het Chinese Nieuwjaar (Chung Jie), gebaseerd op de maankalender. Voor buitenlanders is dit niet de meest gunstige tijd om China te bezoeken, omdat het Chinees Nieuwjaar voornamelijk een familieaangelegenheid is, zoals bij ons Kerstmis en Chinezen allemaal naar hun familie reizen. Het is dan erg druk! Ook de eerste week van oktober reizen de Chinezen veel en is het erg druk.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken over China
`De Rode Lantaarn` - Su Tong
Drie novellen over het leven in China in de eerste helft van deze eeuw
`Het Theehuis van Drank en Dromen` - Justin Hill
Roman over liefde, economische veranderingen en alledaagse leven van een doodgewone Chinees
`China per trein` - Paul Theroux
De bekende schrijver reist per trein door alle provincies van de Volksrepubliek China.
`Buigend Bamboe` - Carolijn Visser
Van alle reisboeken die Carolijn Visser heeft geschreven, is deze nog steeds een van de favorieten!
`Langs de Transsiberie Express` - Cees Koring
Verslag van een avontuurlijke tocht door Rusland, Mongolie en China
`De Twee Scherven` - Frank van Rijn
Beschrijving van een ontdekkingsreis door China per fiets
`In het spoor van Peking Express` - Marc Helsen
Tocht in het spoor van de deelnemers aan het TV-programma Peking Express 2 door China, India en Nepal
`Cultuur Bewust China` - Kathy Fowler, uitgeverij Elmar
Goede omgangsvormen en achtergrondinformatie over vele Chinese gewoontes en gebruiken

Reisgidsen China
China - Damian Harper e.a., Lonely Planet (eng.)
Insight Guide China – div. Schijvers (ned.)
China - Inge Jansen en Karin Schaedtler, Dominicus Reisgids. (ned.)

Vervoer

Treinen in China
De Chinese treinen zijn in vier klassen verdeeld: hard- en softseat, hard- en softsleeper. In de praktijk zul je meestal per hard- of softsleeper reizen. Reis je in de hardsleeper-klasse dan heb je een bed in een open compartiment waar zich iedere keer drie slaapbanken boven elkaar bevinden.

Het bed is overigens niet zo hard als de naam doet vermoeden want de bank is bekleed met schuimrubber. Wil je wat luxer reizen dan kun je voor een softsleeper kiezen. Het verschil met hardsleeper is dat je in een afsluitbare cabine slaapt waarin zich vier bedden bevinden. In de hardsleeper-klasse kom je over het algemeen wat meer in contact met de lokale bevolking en is dus gezelliger om in te reizen! Voor beide klassen zijn bijna altijd wachtruimtes beschikbaar. Indien je tickets voor de softsleeperklasse hebt gekocht kun je in de speciale softsleeper-wachtruimte wachten. Hier heb je wat meer plaats dan in de drukkere wachtruimtes voor de hardsleeperklasse.

Meer reisinformatie China
China Online
Informatie vakantie China
Rondreis China
Familiereizen China
China informatie - Reizendoejezo
Lonely Planet - China
China Vakantie Links
Shoppen in China
Rondreis China

Reisverslagen
Rondreis China, Tibet, Nepal