Reisinformatie Canada
Hier vindt u nuttige reisinformatie voor Canada. Heb ik een visum nodig? Moet ik mij inenten? Als ik met de auto ga rondreizen welke verkeersregels moet ik in acht nemen, etc? Kortom ga wijs op reis naar Canada.
Taal
Canada is een tweetalig land met Engels en Frans als officiële voertalen.
Beste reistijd
De beste reistijd is van mei t/m oktober. Naar het hoge noorden ga je in juli, augustus, tenzij je ijs en sneeuw wilt zien. In het westen is het zomers 15 tot 22 graden. In het oosten, rond Ottawa, kan het dan 25 tot 30 graden worden. De beste tijd voor de Rockies is half juni tot half september. Voor de blauwe meren is juli-augustus de beste periode.
Reisdocumenten Canada (visum en paspoort)
In ieder geval heb je een paspoort dat geldig is tot het vertrek uit Canada, plus een retour of doorreisticket nodig. Kinderen dienen over hun eigen paspoort te beschikken en kunnen niet meer meereizen, zoals in het verleden wel mogelijk was, op het paspoort van hun ouders. Daarnaast heb je een visum nodig voor canada, deze kun je eenvoudig online aanvragen. Bovendien moet je, als je langer dan 2 maanden in Canada wilt blijven, aan kunnen tonen om over genoeg geld te beschikken om in Canada te kunnen verblijven.
Let op:
- Ouders die reizen met een kind onder de 18 wordt aangeraden documenten bij zich te hebben die bewijzen dat het kind van hen is (zoals een geboortebewijs).
- Gescheiden ouders wordt aangeraden documenten mee te nemen die bewijzen dat zij voogd zijn.
Douane
Het meenemen van persoonlijke bagage is geen probleem. In uitzonderlijke gevallen moet u een borgsom betalen die u bij vertrek weer terugkrijgt. Ook geschenken mogen belastingvrij worden ingevoerd, zolang elk geschenk een waarde heeft van minder dan CAD 60. Iedereen van 18 (in sommige provincies 19) en ouder mag 1,5 liter wijn of 1,1 liter sterke drank of 8,5 liter bier belastingvrij invoeren, en 200 sigaretten, 50 sigaren en 200 gram tabak.
Medicijnen moeten duidelijk herkenbaar zijn. Ze moeten in de originele verpakking zitten met een label dat beschrijft wat erin zit en dat de medicijnen op doktersvoorschrift worden gebruikt. Het meenemen van een medisch paspoort is verstandig.
Het is verboden vlees, eieren, zuivelproducten, vers fruit en groenten en ander voedsel in te voeren. Alleen sommige producten uit de VS zijn niet verboden. Kaas en koffie mag je vacuüm verpakt invoeren.
Voor spullen die je gekocht hebt in Canada kun je (onder voorwaarden) de Canadese BTW (goods and service tax) terugvragen. Zie voor meer info www.gc.ca.
Gezondheid
- Inentingen: Het is niet nodig om je te laten inenten voor een vakantie naar Canada.
- Water: Door het drinken van besmet water in de natuur kun je 'Giardia' oplopen, een zeer hardnekkige armoede dysenterie. Water uit rivieren en meren moet je daarom altijd eerst filteren en minimaal 3 minuten koken.
- Insecten: Let met name in beboste gebieden op teken, deze kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Muggen kunnen het West Nijl-virus overdragen. Wanneer wordt gewaarschuwd voor het virus, let er dan op dat je bij zonsop- en ondergang minder buiten bent (vanwege de muggen), een lange broek, lange mouwen en een hoofddeksel draagt en insectenwerend middel gebruikt.
- Wilde dieren: Blijf uit de buurt van onbekende wilde dieren, en vooral vleermuizen. Als deze dieren zijn geïnfecteerd met rabiës, kunnen ze de ziekte door bijten, krabben of likken overbrengen op mensen. Word je gebeten door een potentieel geïnfecteerd dier, maak de wond dan goed schoon met water en zeep en zoek medische hulp.
- Zon: Bescherming tegen zon is gewenst. Draag bij voorkeur kleding die armen en benen bedekt en een hoed of pet. Gebruik voldoende zonnebrandcrème.
- Artsen en apotheken: De geneeskundige verzorging in Canada is uitstekend, maar erg duur. Zorg dat je goed verzekerd bent.
Verkeer en Vervoer
Autohuur
Een auto huren kun je bijna overal in Canada. In de grotere steden zijn ook campers te huur. In de winters zijn de huurauto's standaard uitgerust met winterbandenl; sneeuwkettingen moet je apart aanvragen. Voor het huren van een auto heb je een geldig rijbewijs en een creditcard nodig. Soms wordt een internationaal rijbewijs gevraagd. De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer tussen de grote steden is goed geregeld, maar in het binnenland kan de kwaliteit behoorlijk minder zijn. Wil je met de trein reizen, dan zijn er verschillende routes, bijvoorbeeld de Rocky Mountaineer (Vancouver – Jasper) die twee dagen duurt en een trip over de White Pass & Yukon Railroad (tussen Skagway, Alaska en Fraser, British Columbia). Daarnaast biedt de maatschappij Via Rail passagiersvervoer tussen de grote steden (zie www.viarail.ca). De treinen zijn luxe en je kunt er ook slaapplaatsen regelen. De prijzen zijn vergelijkbaar met binnenlandse vluchten
Bussen zijn een goedkoper alternatief. Zowel voor de trein als de bus zijn speciale passen te krijgen waarmee je binnen een bepaalde periode een gebied kunt bereizen. Voor de trein is er bijvoorbeeld de Canrailpass, waarmee je in een periode van 30 dagen 12 dagen door heel Canada kunt reizen. Voor de bus is er de All Canada Coachpas.
Sneller maar minder interessant is het vervoer per vliegtuig. Voornamelijk via Air Canada.
Verkeersregels
Net als in Nederland wordt er in Canada rechts gereden. Op de snelwegen is de maximumsnelheid meestal 100 km per uur, op tweebaans hoofdwegen 80 km per uur en binnen de bebouwde kom 50 km per uur. Verkeer van rechts heeft voorrang. Op Canadese kruizingen mag je in de meeste gevallen rechts afslaan, ook als het stoplicht op rood staat. Zo niet dan staat dit met borden aangegeven. Een schoolbus met knipperlicht en uitgestoken stopbord mag je in geen geval passeren.
Wegen
Het wegennet in het zuiden is uitgebreid en goed onderhouden. In het noorden is slechts één verharde weg: de Alaska Highway. De overige wegen zijn van gravel en vaak van slechte kwaliteit door de vorst.
Accommodaties
Canada biedt allerlei soorten accommodaties: hotels, motels, kamperen, met een camper reizen of B&B's. Verder weg van de steden en toeristische plaatsen zijn er motels vanaf ca CAD 40 per nacht. Voor een B&B moet je op CAD 70 per nacht rekenen. Goedkope hostels (CAD 8 – 15) komen relatief weinig voor. Kamperen kan in het hele land op kampeerterreinen. Sommige terreinen zijn alleen voor campers toegankelijk (RV-parks). Er zijn staatscampings en particuliere campings. De staatscampings bevinden zich in de natuurparken en hebben weinig faciliteiten. De particuliere campings liggen bij steden, nationale parken of andere mooie plekken. Het verblijf op een camping in Canada kost zo'n CAD 7 tot CAD 24 per dag. Zie voor meer informatie over kampeerterreinen in Canada ook: www.parkscanada.ca of www.stay-in-canada.com.
Eten en drinken
De Canadese keuken heeft veel weg van de Europese. Er zijn eenvoudige zelfbedieningsrestaurants, fast food restaurants en dure specialiteiten restaurants. In Quebec staat de Franse keuken voorop.
Alcoholische dranken zijn alleen te koop in winkels die daarvoor een vergunning hebben. De minimum leeftijd om alcohol te mogen drinken is 18 jaar en in sommige provincies 19 jaar.
Fooien
Bediening is meestal niet inbegrepen bij de rekening. Gebruikelijk is om 10 tot 15 procent fooi te geven (ook aan kappers en taxichauffeurs).
Electriciteit
110-120 V, 60 Hz. Je hebt een universele adapter nodig tijdens je verblijf in Canada om gebruik te kunnen maken van de beschikbare stopcontacten.
Tijdsverschil met Canada
Canada telt 6 tijdzones. Het tijdsverschil met Nederland varieert van -4,5 uur op Newfoundland tot - 9 uur in Vancouver. Meer informatie ....
Meer reisinformatie Canada
Canada online
Lonely Planet - Canada
Rondreis Canada
Canada informatie - Reizendoejezo
Familiepret in Canada: Van Toronto tot de Rocky Mountains